Nem tudjuk, egyáltalán pályázatnak nevezhető-e az a támogatási kérelem, amit Tárnok Mária, a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumának elnöke írt 2014. március 25-én Répás Zsuzsannának, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium akkori nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárának, egyben a Bethlen Gábor Alap bizottsági tagjának.

A kérelem, melyben 150 millió forintot kér a tusványosi kemping felújítására, valójában egy két és fél oldalas levél, mely jórészt általánosságokat tartalmaz a tusványosi táborról. A projektet részletező, a befektetés szükségességét indokló rész kevesebb mint egy oldal.

Titokzatos pénzalap

A Bethlen Gábor Alap honlapján nem sikerült megtalálnunk azt az „Egyéb támogatások” előirányzatot, melynek terhére a támogatást megítélték – ugyanígy hiába kerestük a pályázati felhívást, a pályázat formai követelményeire vonatkozó leírást vagy akár azt, hogy még ki részesült ebből a pénzalapból támogatásban.

A BGA döntési javaslatait kidolgozó Kollégium 2014. április 17-i üléséről kelt jegyzőkönyv kivonatában sincsen szó erről a pályázatról. A döntési jogkörrel rendelkező bizottság az 52/2014. (V.30.) sz. bizottsági határozattal május 30-án dönt a 150 millió forintos – napi árfolyamon 480 ezer eurós – pályázat támogatásáról. Pár nap múlva, 2014. június 5-én már a támogatási szerződést is aláírják.

Korábbi anyagunk:

Félmillió euróból újították fel a Tusványos budiját?

Szinte semmi nem készült el

Korábban már birtokunkba került a projekt szerződése, illetve a költségterve. Ezek értelmében a pályázó kötelezettséget vállal arra, hogy 2014. május 1. és 2015. május 30. között felépít három, 55 négyzetméteres alapterületű, téliesített faházat, felújítja, és konferenciák megtartására alkalmassá teszi a „Csűr” néven ismert ebédlőt, illetve felújítja a zuhanyozókat, WC-ket és mosdókat.

Bár a szerződésben megadott határidő már lejárt, ezen beruházások közül szinte semmi nem készült el. A projekt lejárta után két hónappal (2015. július) kelt építkezési engedély egyébként csak három faház felépítésére, illetve közművesítési munkálatok elvégzésére szól.

Augusztusban a lezárt tábort csak kívülről, közterületről tudtuk megnézni – ekkor egyetlen épülő faház falszerkezetét lehetett látni. Tudunk arról is, hogy tavaly óta a zuhanyozók is összehasonlíthatatlanul jobb állapotban vannak, bár azt nehéz pontosan megmondani, hogy mit javítottak.

Ne maradj le semmiről: iratkozz fel az Átlátszó Erdély hírlevelére!

Pályázni egyébként bonyolult

A BGA honlapjának „Gyakori kérdések” menüpontja szerint a pályázat benyújtásának formai követelményeit a pályázati felhívások tartalmazzák.

A honlapon egyébként hosszasan fel van sorolva, mennyi minden szükséges egy pályázat benyújtásához. A NIR rendszerben kitöltött és beadott pályázati adatlap mellett egy sor, a pályázó működéséről szóló dokumentumot is csatolni kell. Ezek közül a mi esetünkben a 10.7-es pont, tehát az ingatlan tulajdonviszonyairól szóló iratok a leglényegesebbek.

Ingatlanhoz kapcsolódó pályázat benyújtása esetén a tulajdoni lap, tulajdonostársak hozzájárulásáról szóló nyilatkozat. A pályázat benyújtásához be kell szerezni 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot” – szól az útmutató.

A tulajdonviszonyok rendeződtek

A Tárnok Mária által szignált levélben az ingatlan tulajdonviszonyáról csak ennyi van odavetve:

A tulajdonviszonyok rendezése után 2014-ben azonban lehetőség nyílik a méltatlan körülmények felszámolására (…)”.

Első anyagunkban kiderítettük, hogy a kempinget egy TBT RO SA nevű, Kolozsváron bejegyzett részvénytársaság vásárolta meg, melyben 50 százalékos részesedéssel bír egy Fidesz-közelinek tartott vállalkozó.

A pályázó azt ígéri, a rönkházak felépítésével 150-180 új szálláshely keletkezik a kempingben. Ezt azonban már a költségterv cáfolja: ebben az 55 négyzetméteres faházak 5-8 fő befogadására lesznek alkalmasak.

Képzéseket, konferenciákat szerveznének

A 150 millió forintos támogatás szükségességét azzal indokolja az alapítvány kuratóriumának elnöke, hogy

„a jövőben a tusnádfürdői kemping az újjáépítést követően alkalmas lehet a már meglévő rendezvények mellett továbbiak létrehozására, befogadására (…) Az újonnan épülő konferenciaterem helyszínt adhat konferenciák, képzések, kulturális események során. Az Olt partján épülő étterem alkalmas lehet a rendezvények kiszolgáló funkcióját betölteni, vagy önálló események helyszíneként is.

Az alapítvány céljához hasonló, nemzetstratégiai szempontból fontos programok bevonására is alkalmas lehet a helyszín például határon túli ifjúsági üdültetés, anyaországi gyermekek és családok üdültetése, osztálykirándulások szálláshelyének a lehetőségeként, további ifjúsági- és sportrendezvények befogadása.”

Sipos Zoltán

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagy szerepük van a közösség adományainak. Adakozz, hogy még több ilyen cikket írhassunk! Tudnivalók itt.