Az Átlátszó Erdély cikksorozatára alapozva egy sor írásbeli kérdést tett fel Mesterházy Attila Semjén Zsoltnak. Válaszában a miniszterelnök-helyettes bizakodó, szerinte minden rendben.

Két és fél oldalas támogatási kérelemre 150 millió forintot (480 ezer euró) kapott tavaly a Bethlen Gábor Alaptól a Tusványos szabadegyetem főszervezője, a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány a legendás tusnádfürdői kemping felújítására.

A projekt elvileg idén május 30-án lejárt, azonban augusztusi látogatásunkkor kevés jele volt annak, hogy nagyobb munkálatok folynának a kemping területén. A kemping tulajdonosa – egy TBT RO SA nevű, Kolozsváron bejegyzett cég – által kért építkezési engedélyben a költségtervhez képest jóval szerényebb értékű beruházás szerepel.

Korábbi anyagaink:

Félmillió euróból újították fel a Tusványos budiját?

Tusványos-felújtás: két és fél oldalas levélre adott félmillió eurót a BGA

Tusványos-felújítás: a BGA Zrt. szerint nem történt szerződésszegés

Október 9-én Mesterházy Attila (MSZP) egy sor írásbeli kérdést tett fel a tusnádfürdői kemping felújításával kapcsolatban Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettesnek, aki egyben a projekt finanszírozásáról döntést hozó Bethlen Gábor Alap (BGA) Bizottságának tagja.

A kérdések:

K/6574 Milyen szakmai indokok alapján döntött a Bethlen Gábor Alap bizottsága a tusnádfürdői kemping 150 millió forintos támogatásáról?

K/6575 A Bethlen Gábor Alapkezelő folytatott-e helyszíni ellenőrzést a tusnádfürdői kemping támogatása kapcsán?

K/6576 Döntött-e a Bethlen Gábor Alap bizottsága a támogatás visszaköveteléséről a tusnádfürdői kemping 150 millió forintos támogatása kapcsán?

K/6577 Mit állapított meg a Teleki László Alapítvány műszaki ellenőrzése a tusnádfürdői kemping támogatása kapcsán?

K/6578 A pályázati támogatásnak köszönhető, hogy drágábban épül egy faház a tusnádfürdői kempingben, mint egy passzívház?

K/6579 Mivel magyarázható, hogy az építkezési engedélyben más összegek szerepelnek, mint a pályázati kérelem költségtervében?

K/6645 Mit tartalmaznak a havonkénti beszámolók a tusnádfürdői kemping 150 millió forintos támogatása kapcsán?

K/6646 Hány beszámoló érkezett a tusnádfürdői kemping 150 millió forintos támogatása kapcsán?

K/6647 Miért nem kötöttek háromoldalú szerződést a tusnádfürdői kemping 150 millió forintos támogatása kapcsán?

Semjén Zsolt válasza több kérdésre egyáltalán nem, vagy csak részben ad választ, a főbb állításokat szemlézzük. Dőlt betűvel szedtük a saját megjegyzéseinket.

A támogatási szerződésben foglalt határidő a Támogatott kérésére módosításra került, megvalósítási határideje 2016. augusztus 31.-re változott.

A válaszból nem derül ki, hogy a határidőt mikor módosították: cikksorozatunk publikálása előtt vagy után? Mi indokolta ezt a csúszást?

– A Támogatott által megküldött időszakos beszámolók az engedélyeztetési eljárás és a munkálatok előrehaladásának összefoglaló jellegű ismertetését tartalmazzák. A tusnádfürdői kemping említett támogatásával kapcsolatban eddig tizennégy beszámoló érkezett.

A támogatási szerződés szerint a támogatás két, egyenként 75 millió forintos részletben érkezik, a második részletet csak akkor lehet folyósítani, amikor az első részlet 70 százalékát már elszámolták, az elszámolást pedig elfogadták. Nem világos, hogy elszámolták-e az első összeget.

– A támogatási szerződés költségtervében feltüntetett három ház kivitelezésének esetében nem történt túlárazás, az összeg a székelyföldi piaci áraknak megfelel. A költségtervben feltüntetett összeg ugyanis magában foglalja az előkészítő talajmunkálatokat, valamint a házakban lévő berendezéseket, bútorzatot is.

Nem tudni, miféle költséges előkészítő talajmunkálatok szükségesek: a kemping egy sík területen helyezkedik el. Ugyanígy kérdés, milyen bútorzat lesz ezekben a faházakban, mely ennyire megdrágítja a kivitelezést.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a beruházási támogatásokat a támogatási szerződésben foglaltak szerint, a benyújtott szakmai és pénzügyi beszámoló alapján ellenőrzi. Sem az Alapkezelő, sem a Teleki László Alapítvány nem végzett helyszíni, illetve műszaki ellenőrzést. Jelen támogatás esetében a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Támogatott háromoldalú szerződés keretében műszaki ellenőrt bízott meg a beruházás helyszíni felügyeletével, aki jelentést készít az Alapkezelőnek a munkálatok előrehaladásáról.

Sipos Zoltán

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagy szerepük van a közösség adományainak. Adakozz, hogy még több ilyen cikket írhassunk! Tudnivalók itt.