Több mint 200 ezer euróért vásárolt a közmédia két, 100 négyzetméteres alapterületű házat Tusnádfürdő egy félreeső pontján. [Műhely]

Magas, átláthatatlan kerítés és gondosan bezárt kapu fogadja azt, aki megnézné azt a házat, melyet a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vásárolt 2013-ban, 155 ezer euróért (2013 júliusi árfolyamon ez 45 millió forint, az adásvételi szerződés itt megtekinthető).

Az 545 négyzetméteres telken álló, nemrég felújított, 104 négyzetméteres alapterületű, összesen 15 szobás villa Tusnádfürdő valószínűleg leginkább félreeső pontján, az Olt túlsó partján húzódó Állomás/ Gării utca legelején, a 7 szám alatt, gyakorlatilag a települést határoló erdő szélén található.

Rögtön az ingatlan mellett, a 9-es szám alatt található egy másik, javításra szoruló, vakolatlan falú, régi ingatlan – ezt a 99 négyzetméteres házat a hozzá tartozó 778 négyzetméteres telekkel együtt szintén megvásárolta 2013-ban az MTVA, 52 ezer euróért (15 millió forint).

A két ingatlanhoz a Tusványosi Szabadegyetem idején látogattunk el. Az első ingatlanban szemlátomást nagy volt a nyüzsgés, a második, rossz állapotú ház lakatlanul állt. Azt nem tudjuk, hogy MTVA munkatársai vagy mások voltak ebben a házban elszállásolva.

A Fidesz számára ikonikus jelentőségű szabadegyetemen évek óta látványosan jelen van az MTVA. Egy korábbi adatigényléssel az Átlátszó kiderítette, hogy 2016-ban 25 munkavállaló volt jelen a táborban, utaztatásuk több mint 500 ezer forintba (1600 euró) került.

A 4-5 napig tartó szabadegyetem idején az MTVA-munkatársak szállása, ellátása és a napidíja még ennél is húzósabb tételt jelentett: összesen 2,9 millió forintra (9300 euró) rúgott. A munkatársak a Fenyő Villában és más, szervezők által biztosított szálláshelyeken voltak elszállásolva.

Sipos Zoltán

Mi is a Műhely rovat? Munkánk során gyakran előfordul, hogy egy szerintünk érdekes dokumentumot, adatsort, számítást vagy akár gondolatmenetet nem használunk végül, mert sehogy sem illeszkedik az anyagunkba. Ezek az adatok eddig számítógépünk egy mappájában végezték. A Műhely rovatben ezeket az önálló tényfeltáró anyagnak kevés, de attól még fontos információmorzsákat publikáljuk.

Neked egy pizza ára, a társadalom számára létfontosságú a szabad sajtó. Támogasd az Átlátszó Erdélyt!

Havi 5 eurós rendszeres támogatás

Havi 10 eurós rendszeres támogatás

Havi 20 eurós rendszeres támogatás

Lejes (RON) számla:

Asociaţia “Atlatszo Erdely Egyesulet”
RO71OTPV200000913457RO01
SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA
Cod BIC: OTPVROBU