A csíkszeredai vállalkozó egy múlt heti nyilatkozata, a szlovákiai társalapító cég körüli személyi összefonódások, valamint egy miniszteri látogatás alkalmával készült fotósorozat segíthet eloszlatni a homályt.

Társa személyéről nem tud nyilatkozni, azonban magyar ember, aki a barátja, tehát nem csak egy utcáról beesett befektető – nyilatkozott az Indexnek a múlt héten Lénárd András vállalkozó, az Igazi Csíki Sört gyártó cég tulajdonosa.

A csíkszentsimoni gyártó és a Heineken jogvitájába a Fidesz és a Jobbik után a magyar kormány is beszállt, így az ügy lassan szabályos holland-magyar diplomáciai botránnyá érik.

Ez azért figyelemreméltó, mert egyébként nem emlékszünk arra, hogy jogvitába keveredett romániai magyar vállalkozót ilyen szinten védelmébe vett volna a magyar kormány, így adódik a kérdés: ki lehet Lénárd András csendestársa?

Ha azt feltételezzük, hogy Lénárd állítása igaz, akkor a rövid nyilatkozat két fontos támpontot ad: 1. a csendestársa magyar ember, aki 2. a barátja, nem pedig utcáról beesett befektető.

Menjünk vissza az időben: 2015 nyarán az Átlátszó Erdély megírta, nem egészen állja meg a helyét a sörgyár azon állítása, miszerint az Igazi Csíki Sör Manufaktúra helyi többségi tulajdonban áll. A csíkszentsimoni gyár tulajdonosa a Lixid Project SRL, a céget pedig fele-fele arányban birtokolja Lénárd András, valamint a Hollandiában bejegyzett Lixid Holding B.V.

Kapcsolódó anyagunk:

Igazi Csíki Sör vs. Heineken: kinek is holland a tulajdonosa?

A Lixid Holding B.V. alapító okiratából kiderül, hogy ezt a vállalkozást két további cég alapította: a brit Bluehill Investment Limited, melynek igazgatója egy Conor Delaney nevű, ír származású személy – ez a cég valószínűleg egy ún. shell company, mely egy off-shore céget rejt. A jelenleg ismert off-shore adatbázisokban nem találtuk meg ezt a céget, ez a nyom tehát hideg.

S.C. Lixid Project S.R.L. tulajdonosi háttere
S.C. Lixid Project S.R.L. tulajdonosi háttere

Nézzük meg a szlovákiai szálat

Ami az AZC-t illeti, szerepének a megértéséhez tudnunk kell azt, hogy Szlovákiában az agrárszektor volt az utolsó iparág, ahol még befektetéseket lehetett végrehajtani. A 2010-es évektől figyelhető meg fokozott befektetői érdeklődés a szlovákiai mezőgazdaságban, az élelmiszeripar és a bioüzemanyag-alapanyagok területén.

A szlovákiai gazdasági csoportok és vállalkozók Jan Sabol üzletember köré építették ki kapcsolati rendszerüket. A helyi szlovákiai vállakozók üzleti tevékenységét fogja össze az AZC, amelynek elnöke Róbert Spišák, aki 1998 óta irányítja a cég gyakorlati működését.Azonban ha Lénárd állítása igaz, akkor egy magyar befektetőt keresünk. Nos, az elmúlt néhány évben jelent meg a dél-szlovákiai mezőgazdasági üzemek környékén a Slovnaft vezérigazgatója, a dunaszerdahelyi labdarúgó klub többségi tulajdonosa, Világi Oszkár is, aki egy kisebb gazdasággal és több, nagyobb kiterjedésű földbirtokkal is rendelkezik a csallóközi város térségében.

Cáfolják a kapcsolatot

Világi a nagymegyeri Euromilk tejgyár és a dunaszerdahelyi Tauris Danubius vágóhíd tulajdonosa is. A szlovák üzleti életben évek óta beszédtéma, hogy az AZC csoport szoros üzleti kapcsolatban állt Világival, de Spišák ezt cáfolta:

„Semmilyen üzleti kapcsolatban nem állunk Világival, nincs közös üzletrészünk!” ‒ nyilatkozta 2011-ben.

Az állításnak némileg ellentmond a tény, hogy a szeszesitalgyártással, bioüzemanyagokkal, fürdőkkel, mezőgazdasági termeléssel és logisztikával foglalkozó AZC csoport egyik tagja, a Sabol érdekeltségi körébe tartozó Meroco nevű cég annak a Slovnaftnak lett a bioüzemanyag beszállítója, amely vezérigazgatói posztját Világi Oszkár tölti be.

Sőt, a Meroco később már a teljes MOL-csoportot ellátta bioüzemanyaggal, ahol Világi 2011-től az egyik igazgatótanácsi tagságot is betöltötte. A gáz és a biodízel biznisz magyarországi száláról és összefonódásáról itt olvashat részletesebben.

Világi Oszkár lánya a bioüzemanyag-holding képviselője

2013 februárjában a szlovák és cseh gazdasági élet bennfentes híreire fókuszáló MotejlekSkocdopole.com webes projekt írta meg, hogy „Szlovákia egyik legbefolyásosabb embere", Jan Sabol egy nagy bioüzemanyag holdingot hozott létre Envien International néven, amely a térség bioüzemanyag elletására szakosodott cégeit fogja össze. Az új holdingot Máltán jegyezték be, és olyan közép-európai cégeket fog össze, mint a szlovák Meroco, Enviral, Enargo, Poľnoservis, a magyarországi Rossi Biofuel, a horvát Envi Goriva és a csehországi Ethanol Energy. A máltai cég képviselője ‒ a cseh oz.cz oldal szerint ‒ pedig nem más, mint Világi Oszkár lánya, Világi Réka, aki 2016-ban vette át apja élelmiszeripari vállalkozásait.

Világi Oszkár. Fotó: Egyed Ufó Zoltán
Világi Oszkár. Fotó: Egyed Ufó Zoltán

Világi: Jano a jó barátom

Egy, Világi Oszkárral 2015 májusában készült interjúban a Sabollal való kapcsolatára is rákérdeznek:

„Riporter: Az üzleti életben önhöz nagyon közel áll Ján Sabola, és a hozzá köthető vállalkozói csoport, akik a Slovnaftnak bioüzemanyagot szállítanak. Nem fél a MOL, hogy az ön barátsága Sabolával árt az üzletnek, mert előnyben részesül az üzleti együttműködésben a finomítóval?

V. O.: Idenézzen, Szlovákiában ismerem körülbelül a 90 százalékát azoknak az embereknek, akik a bankokat vezetik, és a többi nagy vállalat vezetőit is. Hiszen jelen vagyok az üzleti életben már 25 éve. De mindegyikükkel normális, egészséges kapcsolatom van. Jano a jó barátom, és azért is tisztelem, mert mindent úgy ért el, hogy sokat és tisztességesen dolgozik. De hasonló kapcsolatom van más emberekkel is.”

Lénárd András néhány éve, amikor még törpe vízerőműveket épített Székelyföldön. Fotó: Az Úz-völgyi törpe vízerőmű. Fotó: Egyed Ufó Zoltán
Lénárd András néhány éve, amikor még törpe vízerőműveket épített Székelyföldön. Fotó: Egyed Ufó Zoltán

De kicsoda Lénárd barátja?

Térjünk vissza a cikk elején idézett nyilatkozat második részére, miszerint Lénárd csendestársa egyben barátja, illetve hogy az illető „nem az utcáról esett be”. Nos, azt nem tudjuk, hogy Világi Oszkár és Lénárd András barátok-e, azonban biztos, hogy ismerik egymást: korábban ugyanis már volt közös üzletük.

Néhány éve, amikor Lénárd András még törpe vízerőművekben gondolkozott, az Úz-völgyi erőművet felépítő Hivatalos SRL-ben 2012-től 50 százalékos részesedéssel bírt egy Winsland Holdings Limited nevű, ciprusban bejegyzett cég. Erről a cégről a sajtó egybehangzóan állítja, hogy Világi Oszkár érdekeltsége, a vállalkozó pedig ezt meg is erősítette Egyed Ufó Zoltánnak, az uh.ro újságírójának. A 7,48 megawattos, hét gátból és 15 turbinából álló erőművet 2015-ben vásárolta meg az MVM.

Az Úz-völgyi törpe vízerőmű. Fotó: Egyed Ufó Zoltán
Az Úz-völgyi törpe vízerőmű. Fotó: Egyed Ufó Zoltán

Világi felbukkan egy gyárlátogatáson

Fontos adalék még, hogy 2015 augusztusában Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter megtekintette az Igazi Csíki Sör gyártósorait Csíkszentsimonban. A Nemzetgazdasági Minisztérium erről nem adott ki sajtóközleményt, de a látogatásról Varga fotósorozatot publikált a Facebook-profilján – itt Lénárd András mellett Világi Oszkár is több helyen jól látható.

Nem könnyű pár fotó alapján, egy-egy személy csoportban elfoglalt helye, öltözete, testtartása és gesztusai alapján erőviszonyokról vagy egy cég tulajdonosi struktúrájáról bármit is elmondani, az azonban a felületes szemlélő számára is feltűnik, hogy a többiekhez képest látványosan alulöltözött, pólót-rövidnadrágot-papucsot viselő felvidéki nagyvállalkozó mennyire otthonosan mozog a csíkszentsimoni sörgyárban.

Világi Oszkár (balról a második) Varga Mihálynak (középen) magyaráz. Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala
Világi Oszkár (balról a második) Varga Mihálynak (középen) magyaráz. Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala

Világi az egyik fotón a csoport közepén álló Varga Mihálynak magyaráz, miközben úgy tűnik, mintha Lénárd a beszélgetésből ki lenne zárva. Egy másik fotón szintén az előtérben, az árpával (?) teli fémtartályt szemlélő miniszter mellett áll, egy harmadik képen pedig a gyártási folyamatot mutató alkalmazott mellett, Varga előtt, de félig a miniszter fele fordulva sétál. A miniszterhez való állandó közelsége, fesztelen magabiztossága azt sugallja, hogy ő több egyszerű kíváncsiskodónál, vagy véletlenül odacsöppent látogatónál.

Balról jobbra: Világi Oszkár, Varga Mihály és Ferencz I. Szabolcs, a MOL-csoport Társasági Kapcsolatok ügyvezető igazgatója
Balról jobbra: Világi Oszkár, Varga Mihály és Ferencz I. Szabolcs, a MOL-csoport Társasági Kapcsolatok ügyvezető igazgatója. Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala

A sorozaton felismerhető még Ferencz I. Szabolcs, a MOL-csoport Társasági Kapcsolatok ügyvezető igazgatója is – a fotók alapján ő viszont a figyelem középpontjától távolabb, a háttérben áll.

Világi Oszkár (balra) és varga Mihály (középen) Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala
Világi Oszkár (balra) és varga Mihály (középen) Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala

Kérdéseinkkel telefonon többször is megkerestük Lénárd Andrást,végül a közönségkapcsolatokkal foglalkozó munkatársának adtuk át kérdéseinket, aki megígérte, továbbítja azokat az elfoglalt vállalkozónak.

Bőtös Botond, Sipos Zoltán

Támogasd a pályakezdő újságírókat! Gyakornoki programra gyűjtünk