150 millió forintot kapott tavaly a Bethlen Gábor Alaptól a szabadegyetem főszervezője, a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány a legendás tusványosi kemping felújítására. Bár a projekt elvileg lejárt, a munkálatok jelenleg is folynak, és több kérdés is felmerül.

Első pillantásra egyedül a leaszfaltozott bekötőút szökik szembe, amint a tusnádfürdői, egykori „Univers T” kemping fele tartunk.

Ugyanazok a régi, egykor olajfestékkel színesre mázolt, lassan enyésző faépítmények, törött ablakok, kopottas, girbe-gurba kerítés – a látvány annál is lehangolóbb, mert a fesztivál idején a tömeg, a pörgés, a reklámbannerek valamennyire elfedik a szegényes díszletet.

A bejáratnál régi raklapra akasztott, kézzel összerótt táblák hirdetik: „Privát terület – belépni tilos”, valamint „Zárva”.

A tábor fele vezető út frissen van aszfaltozva
A tábor fele vezető út frissen van aszfaltozva

475 ezer euró felújításra

Pedig papíron 150 millió forintnyi közpénzt – közel félmillió eurót – öltek bele ebbe a táborba, mely a kilencvenes évek óta a Tusványosként ismert nyári egyetem helyszíneként szolgál, és mint ilyen a Fidesz, különösképp Orbán Viktor politikai karrierjének egyik fontos helyszíne – például a miniszterelnök két éve itt értekezett az „illiberális” demokráciáról.

„Tusványosnak, azaz a Bálványosi Nyári Szabadegyetemnek fontos a szerepe abban, hogy mára a külhoni magyarság és a nemzeti elkötelezettség összetartozik, a kettő szinte szinonimává vált” – mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke 2014-ben, a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetemről tartott sajtótájékoztatón.

Szerinte Tusványos hozzájárult ahhoz, hogy a Fidesz nemzedéke, a rendszerváltó nemzedékek, valamint a külhoni magyar társadalmak és elitek között intenzív kapcsolat jött létre, és a magyarországi politikusoknak alapos az ismeretük a határon túli magyarságról.

Nem sok minden változott itt az utóbbi húsz  évben
Nem sok minden változott itt az utóbbi húsz évben

A tusványosi táborok főszervezője, a Fidesz, illetve többek között Németh Zsolt által alapított Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány 2014 júniusában szerződött a határon túli magyarságnak szánt támogatásokat kezelő Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-vel arra, hogy összesen 150 millió forintból egy év alatt egy sor fejlesztést végeznek a kempingen.

Korábbi anyagunk:

Közpénzből épül a Fidesz erdélyi hátországa

Három faház és a „Csűr” átalakítása

A szerződés a támogatás céljaként a „tusnádfürdői kemping újjáépítése” tünteti fel. A szerződés, illetve a költségterv értelmében a pályázó kötelezettséget vállal arra, hogy 2014. május 1. és 2015. május 30. között a következő munkálatokat végzi el:

3 db téliesített faház, 55 négyzetméter alapterület, 6-8 fő befogadására alkalmas, önálló főzősarokkal, fürdőszobával 16 millió/db. Összesen: 48 millió forint (napi árfolyamon kb. 152 ezer euró – szerk. megj.)

– „Csűr” konferenciaterem és étkező melegkonyhával, téliesített, 120 négyzetméteres terasz, kb. 300 négyzetméter étterem és konyha 65 millió forint, nagy vizesblokk, 140 négyzetméter férfi-női zuhanyozókkal (2x7 db.), mosdókkal, WC-vel 25 millió forint, kis vizesblokk (sátortábor) WC-k mosdók 50 négyzetméter 8 millió forint, energia ellátás kiépítése 4 millió forint. Összesen: 102 millió forint (kb. 323 ezer euró)

Egy ház biztosan épülőfélben van

Mivel idén nem vettünk részt Tusványoson, és augusztusi látogatásunkkor csak távolról, közterületről fotózhattuk a tábort, a munkálatok jelenlegi állásáról annyit tudunk elmondani, hogy a kemping területén valóban látni lehet egy épülő faház szerkezetét. Tavaly óta a zuhanyozók is összehasonlíthatatlanul jobb állapotban vannak, bár azt nehéz pontosan megmondani, hogy mit javítottak.

A kemping végében látszik az épülő faház
A kemping végében látszik az épülő faház

Az épülő faházat, a zuhanyozót, valamint a közterületnek számító, tehát valószínűleg az önkormányzat által leaszfaltozott utat leszámítva a kemping tökéletesen ugyanúgy néz ki, mint a korábbi években.

Nem csak ez az egyedüli furcsaság a projekt körül. Először is, az építmények valószínűleg túlárazottak – a faházak esetében például 1000 euróba kerül egy négyzetméter, ami magasan fölötte áll a székelyföldi áraknak. Összehasonlításképp: az első, jelenleg épülő minősített székelyföldi passzívházat alig több, mint féláron húzzák fel: bekerülési költsége 650 euró plusz áfa/épített négyzetméter.

Ne maradj le semmiről: iratkozz fel az Átlátszó Erdély hírlevelére!

Az építési engedélyben a faházak feleanyiba kerülnek

A tusnádfürdői önkormányzat által kiadott, a projekt lejárta után két hónappal (2015. július) kelt építkezési engedélyben egyébként jóval szerényebb összeg szerepel: eszerint a három ház, illetve a közművesítési munkálatok értéke összesen 300 ezer lej – vagyis 21 millió forint (68 ezer euró). Ez az engedély nem tér ki a „Csűr” átalakítására és a vizesblokkok fejlesztésére.

A sátortábor, ha senki nem használja.
A sátortábor, ha senki nem használja.

Érdekesmód a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány 2014-es közhasznúsági jelentésében (letölthető itt és itt) sem szerepel ez a projekt. Pedig nem kis összegről van szó: a BGA által az „Egyéb támogatások” előirányzat terhére elnyert 150 millió forint egy kb. 200 millió forintnyi éves bevétellel rendelkező szervezet számára semmiképpen sem aprópénz.

Tetszik a cikk? Adományozz az Átlátszó Erdélynek, hogy még több ilyen anyagot írhassunk!

Fidesz-közeli vállalkozó a kemping tulajdonosa

Miután sokáig állami tulajdon volt, a tusványosi kempinget egy székelyföldi vállalkozó, Bréda Lukács vásárolta meg. Cége, az Univers Turist SRL azonban jelenleg csődeljárás alatt van. A telekkönyvi kivonat tanúsága szerint 2013-tól a kemping új tulajdonosa egy TBT RO SA nevű kolozsvári részvénytársaság.

150928_tusvanyos11

A TBT RO SA (cégtörténet itt) tulajdonosa Ferencz Katalin, valamint egy kolozsvári könyvelő, Vass Attila István. Egyébként Vass Attila Nagy Szabolccsal, egy Németh Zsolthoz közelálló üzletemberrel együtt társtulajdonos abban az NG Investben, mely 2000-ben megvásárolta és azóta is tulajdonolja a legnagyobb erdélyi könyvkiadót, a Kriterion Kiadót (Editura Kriterion S.R.L.).

150929_tusvanyos

Megkeresésünkre Vass Attila István a cég részvényesei nevében nem kívánt reagálni a kemping területén zajló építkezéssel kapcsolatos kérdéseinkre, mivel – mint elmondta – azok bizalmas üzleti információk. Amikor a Pro Minoritate, valamint a BGA felől érkező finanszírozás felől érdeklődtünk, elismerte, hogy „valami olyasmi”.

Hétfő délután nem sikerült elérnünk Tárnok Máriát, a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumának elnökét, egyben a Tusványosi Szabadegyetem főszervezőjét. A BGA Zrt.-től kikértük a teljes pályázatot is – erre azonban még nem érkezett válasz.

Sipos Zoltán

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagy szerepük van a közösség adományainak. Adakozz, hogy még több ilyen cikket írhassunk! Tudnivalók itt.