Debreczeni Hajnalka, fosta consilieră de presă a lui Kelemen Hunor, preşedinte UDMR, a deschis un restaurant în centrul Clujului, în legătură cu care am descoperit că Nagy Zoltán, soţul proprietarei, şeful de cabinet al lui Kelemen Hunor practic a oferit un credit pe termen lung pentru întreprinderea soţiei, din banii publici, administraţi de o fundaţie condusă de el.

„... am propus o desfacere cu efect imediat a contractului, cu chiriaşul şi proprietarul deopotrivă. Azi am informat consiliul de administraţie cu privire la această măsură” – a spus Nagy Zoltán, preşedinte al consiliului de administraţie al Fundaţiei pentru Şcoală în data de 24 martie 2017, în interviul oferit publicaţiei Főtér.

Nagy Zoltán, care de altfel este şeful de cabinet al lui Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a adăugat că

„... actualul contract de închiriere poate genera impresia de parcă dincolo de interesele pur economice, s-ar fi încheiat şi în funcţie de unele considerente de interes personal”, iar el, în calitate de persoană publică din conducerea UDMR, trebuie să facă totul pentru ca „astfel de impresii să nu se poată genera nici în legătură cu persoana sa, nici în legătură cu instituţiile în conducerea cărora el joacă rol însemnat, o astfel de instituţie fiind Fundaţia pentru Şcoală”.

Despre ce este vorba în cazul L’Alchimiste?

În martie 2017 a apărut în Átlátszó Erdély primul articol despre faptul că Debreczeni Hajnalka, fosta consilieră de presă a lui Kelemen Hunor, preşedinte UDMR, a deschis un restaurant în centrul Clujului, în legătură cu care am descoperit că Nagy Zoltán, soţul proprietarei, practic a oferit un credit pe termen lung pentru întreprinderea soţiei, din banii publici, administraţi de fundaţia condusă de el.

Această măsură a fost facilitată de poziţionarea Fundaţiei pentru Şcoală între persoanele fizice în posesia cărora se află imobilul din centru, şi firma lui Debreczeni Hajnalka: Videbor SRL, care se ocupă de restaurantul din imobil. Deci din banii fundaţiei s-au finanţat anumite cheltuieli imediate, cum ar fi chiria pentru primele şase luni ale imobilului, adică cele 30 de mii de euro, de plătit la semnarea contractului de închiriere, la care se adaugă garanţia de 15 mii de euro. Fundaţia şi-a asumat şi sarcina consolidării unor structuri ale bolţilor clădirii, considerate a fi periculos de deteriorate, lucrările costând în total 31 de mii de euro.

Fundaţia pentru Şcoală a semnat în data de 29 octombrie 2015 un contract de închiriere pe termen de zece ani, deci până la sfârşitul anului 2025, cu persoanele fizice care sunt proprietarii spaţiului comercial respectiv. Încă de la data semnării era clar în ce condiţii va funcţiona restaurantul din acel spaţiu: Nagy Zoltán a ţinut ca în contract să se stipuleze că proprietarul este de acord ca Fundaţia pentru Şcoală să subînchirieze spaţiul contractat firmei Videbor SRL.

Videbor SRL, care se ocupă de restaurantul din spaţiul respectiv trebuie să plătească sumele investite de Fundaţia pentru Şcoală într-un mod eşalonat, plătind drept chirie o sumă mai mare (dar nu semnificativ mai mare), faţă de chiria contractuală plătită de Fundaţia pentru Şcoală proprietarilor. Astfel documentele ar atesta un profit de 16 mii de euro, obţinut în cei zece ani contractuali, de Fundaţia pentru Şcoală, pe baza acestor înţelegeri.

„Consider că prezenţa soţiei mele garantează buna funcţionare a companiei şi respectarea celor stipulate în contract” – ne-a spus Nagy Zoltán, când l-am întrebat de conflictul de interes.

Nici urmă de desfacerea contractului

La mai bine de cinci luni după presupusa desfacere a contractului, la instanţa judiciară nu se găseşte nici urmă de un nou contract de închiriere între Videbor SRL şi proprietarii imobilului: la solicitarea noastră din 6 septembrie ni s-a prezentat acelaşi contract care era valabil şi în luna martie. Astfel există două posibilităţi:

  1. Desfacerea vechiului contract şi semnarea noului document a avut loc bunăoară, dar Videbor SRL n-a depus actele corespunzătoare, adică desfacerea contractului n-a intrat în vigoare din punctul de vedere al evidenţei legale,

  1. N-au desfăcut contractul.

În acest context săptămâna trecută i-am contactat pe Nagy Zoltán şi pe Debreczeni Hajnalka. De la Nagy Zoltán am primit un mail scurt:

„Pot doar să repet ce am spus în luna martie: Fundaţia pentru Şcoală a desfăcut contractele.”

L-am rugat să ne trimită documentul referitor la această măsură oficială, respectiv am vrea să aflăm ce s-a întâmplat cu banii investiţi de Fundaţia pentru Şcoală în imobilul respectiv: garanţia bancară plătită pe baza contractului, respectiv chiria pe primele şase luni, în total o sumă de vreo 76 de mii de euro. Am vrea să ştim cum vor fi plătite aceste sume de către firma care se ocupă de restaurantul deschis în imobil. Aceste întrebări au rămas fără răspuns.

În centru: Nagy Zoltán, şeful de cabinet al Kelemen Hunor şi preşedinte al consiliului de administraţie al Fundaţiei pentru Şcoală. În dreapta se află soţia acestuia, Debreczeni Hajnalka, fosta consilieră de presă a preşedintelui UDMR. Foto: UDMR
În centru: Nagy Zoltán, şeful de cabinet al Kelemen Hunor şi preşedinte al consiliului de administraţie al Fundaţiei pentru Şcoală. În dreapta se află soţia acestuia, Debreczeni Hajnalka, fosta consilieră de presă a preşedintelui UDMR. Foto: UDMR

Fost angajat care se plânge de atitudinea proprietarului restaurantului

Managementul de la L’Alchimiste i-a transferat în contul fostului bucătar doar în jur de un sfert din salariul pe ultima lună, după ce acesta şi-a dat demisia. B. Á. s-a adresat conducerii în repetate rânduri pentru a-şi cere banii, după care a fost ameninţat de Debreczeni Hajnalka şi soţul acesteia, Nagy Zoltán.

„Credeau că banii se fac fără investiţii. Că deschid un restaurant şi banii vor curge gârlă. Apoi şi-au dat seama că nu aşa funcţionează lucrurile” – aşa şi-a sintetizat experienţa cu conducerea restaurantului L’Alchimiste B. Á., angajat în noiembrie anul trecut pe post de bucătar şef în restaurantul care urma să fie deschis în centru. (Folosim iniţialele numelui, deoarece bucătarul ar dori să rămână în anonimat. Articolul în limba maghiară poate fi accesat aici)

De atunci a trecut jumătate de an, B. Á. a muncit multe ore suplimentare, în februarie de exemplu a petrecut 319 ore la locul de muncă, dar în cele din urmă a avut parte şi de o surpriză neplăcută: după ce a demisionat în iunie, conducerea restaurantului L’Alchimiste a fost dispusă să-i plătească doar un sfert din salariul pe ultima lună – şi asta după multe tergiversări.

Nu i s-au plătit zilele libere petrecute la locul de muncă, nu i s-a arătat fluturaşul de salariu, ba mai mult: în cursul unor discuţii purtate prin mesaje telefonice (SMS), i s-a spus că-şi va primi banii „în curând” doar dacă „se linişteşte” – în caz contrar se vor lua măsuri disciplinare la adresa lui.

S-a transferat un sfert din suma datorată

„Trebuia să-mi dea banii în data de cinci a lunii. Nu mi-au dat. Am vorbit cu managementul, le-am trimis (lui Debreczeni Hajnalka şi Nagy Zoltán) un SMS, la care nici nu mi-au răspuns. Apoi mi-au spus că nu pot plăti din cauza unor controale oficiale la locul de muncă. Controlul a trecut, dar banii pe nicăieri. Am primit unele ameninţări, că dacă mai scriu vreun SMS, nu-mi voi primi banii deloc. În cele din urmă mi-au transferat banii, cam un sfert din suma datorată, după calculele mele. Am solicitat fluturaşul, dar nu mi l-au dat, mi-au spus să tac din gură. Nu mi-au plătit nici zilele libere petrecute la locul de muncă. După 6 luni lucrate aveam dreptul la 10 zile libere, din care am beneficiat doar de 4. Îmi sunt datori cu destui bani” – susţine bucătarul.

Transindex trebuia să se mute datorită cazului cu restaurantul L’Alchimiste

Cazul restaurantului L’Alchimiste a trezit destul de multe controverse în viaţa publică a maghiarimii din Transilvania. Portalul Transindex a publicat un articol despre toate acestea în data de 28 martie – peste o lună redacţia Transindex s-a mutat din imobilul Fundaţiei pentru Şcoală (articol în limba maghiară aici). Deşi dintre cei implicaţi nimeni nu s-a arătat disponibil, când am încercat să-i contactăm, sursele aflate la dispoziţia noastră atestă că cele două evenimente sunt legate.

Am aflat din mai multe surse că redacţia a fost înştiinţată în data de 10 aprilie, la nici două săptămâni după apariţia articolului respectiv, că proprietarul imobilului va percepe o chirie de 900 de euro lunar, sumă exagerată şi pe piaţa clujeană de imobiliare. Redacţia a decis să se mute, drept care acum îşi are sediul într-un alt imobil închiriat în centrul Clujului.

Fundaţia pentru Şcoală funcţionează din bani publici

Fundaţia pentru Şcoală a fost înfiinţată de UDMR în anul 1996, cu un capital iniţial de 1 milion de lei. Între anii 2003 şi 2010 această fundaţie s-a ocupat în România pe plan naţional de sprijinul acordat de guvernul Ungariei învăţământului în limba maghiară. În perioada 1996-2006 fundaţia a fost sprijinită de Fundaţia Apáczai Közalapítvány, Fundaţia Illyés Közalapítvány, Ministerul Educaţiei şi Învăţământului din Ungaria, Határon Túli Magyarok Hivatala, adică Oficiul Maghiarimii de Dincolo de Hotarele Ungariei, dar şi de întreprinzători din România, iar între anii 2006-2009 sprijinul acordat a venit din partea Cancelariei Premierului Ungariei, respectiv de la Fondul Szülőföld.

În anul 2009 a fost inaugurat centrul educaţional de 2300 metri pătraţi (suprafaţa utilă) de pe strada Şoimului 24/A, unde s-au amenajat 21 de locuinţe pentru cadre universitare, cu o investiţie de 1 milion 350 de mii de euro, finanţată în întregime de guvernul Ungariei, prin diferitele instituţii de-ale sale.

În timpul celui de-al doilea mandat al lui Orbán Viktor, când relaţiile oficiale dintre partidul Fidesz şi UDMR au fost destul de distante, Fundaţia pentru Şcoală n-a beneficiat de sprijin financiar din partea Ungariei, iar de sprijinul acordat învăţământului maghiar de aici s-a ocupat Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România. Astfel principala sursă de venit al Fundaţiei pentru Şcoală a devenit închirierea imobilelor aflate în posesie.

La sfârşitul anului 2016 însă Fondul Bethlen Gábor a decis să acorde Fundaţiei pentru Şcoală un sprijin concretizat într-o sumă de 300 milioane de forinţi (964 de mii de euro) cu precizarea „pentru a sprijini programul şi obiectivele organizaţiei”. Pe lângă această sumă, fundaţia a beneficiat de un alt sprijin de 20 de milioane de forinţi (64 de mii de euro) din partea Szerencsejáték Zrt. în decembrie 2016.

Sipos Zoltán

Traducere: Mihály Ilona