A két erdélyi magyar EP-képviselő nem szavazta meg azt az indítványt, mely a bakui megvesztegetési alap ügyének kivizsgálását szorgalmazta.

A Fidesz politikusaival együtt Sógor Csaba és Winkler Gyula, az RMDSZ két EP-képviselője is ellene szavaztak annak a módosító javaslatnak, mely arról szólt, hogy az EP vizsgálja ki annak az azerbajdzsáni megvesztegetési alapnak az ügyét, melyet az Organized Crime and Corruption Project (OCCRP) tárt fel a közelmúltban.

Ebből a feketekasszából Magyarországra is jutott mintegy több millió dollár: az ügy magyarországi szálait felgöngyölítő átlátszós sorozat szerint egy befolyásos azeri politikus fiának Budapesten nyitott bankszámlájára több részletben több mint kilencmillió dollár érkezett 2012-ben, éppen akkor, amikor a magyar kormány furcsa körülmények között kiadta az azeri baltás gyilkost, Ramil Safarovot.

A nemzetközi kritikákat próbálták tompítani

Az összesen 2,9 milliárd dollárnyi pénzalap mozgását bizonyító banki dokumentumok a 2012-2014-es időszakra szólnak. Ekkor az azeri kormány több mint kilencven emberijogvédő aktivistát, ellenzéki politikust és újságírót zárt börtönbe politikai okokból. Ezt határozottan elítélték nemzetközi emberjogi szervezetek.

A dokumentumokból kiderül azonban, hogy a kedvezményezettek között van legalább három – az azerbajdzsáni választásokról kedvezően nyilatkozó – európai politikus, valamint az UNESCO bolgár vezetőjének a férje.

Az EP-képviselők nem lelkesedtek a kivizsgálásért

Az Európai Parlament szerdán szavazott egy, korrupcióról és az emberi jogokról szóló jelentésről – ehhez nyújtott be a katalán EP-képviselő, Jordi Solé egy, 95 EP-képviselő által kezdeményezett módosító javaslatot, mely elítéli azt, hogy Azerbajdzsán és „egyéb autokratikus rezsimek” törvénytelen módon próbálnak befolyásolni európai döntéshozókat, egyben a korrupció-gyanús esetek kivizsgálását kérik.

Ezt az indítványt eredetileg nem szavazták meg a Fidesz politikusai, a két RMDSZ-es EP-képviselő, az Európai Néppárt, a konzervatívok (ECR) valamint a liberálisok és demokraták (ALDE) számos politikusával egyetemben (a szavazásról szóló név szerinti kimutatás itt a 68-69. oldalon).

Meglepetésre azonban az indítványt elfogadták, az bekerült a jelentés szövegébe – a jelentést aztán már megszavazta a teljes Európai Néppárt, így a Fidesz és az RMDSZ politikusai is.

Csütörtök délután e-mailben megkerestük úgy Sógor Csabát, mind Winkler Gyulát, arra kérve őket, indokolják meg a döntésüket. Kérdéseinkre válasz nem érkezett.

Update 20:01, 15.09.2017: Sógor Csaba válaszolt megkeresésünkre, válaszából idézünk (a teljes e-mail itt megtekinthető).

"Engedje meg, hogy néhány pontosítást megfogalmazzak a kérdésével kapcsolatban:
A vonatkozó állásfoglalás címe: Korrupció és emberi jogok a harmadik országokban. Az eredeti jelentés 95 cikkelyből állt, ehhez egyetlen módosítót nyújtottak be a baloldali képviselők, az Azerbajdzsánt nevesítőt.
A szavazások során mindvégig annak az európai parlamenti frakciónak a megközelítését követtem, amelynek tagja vagyok, vagyis az Európai Néppártét. A vonatkozó módosító indítványt baloldali európai parlamenti képviselők nyújtották be az EPP-vel való egyeztetés nélkül, a frakciódöntés pedig az ilyenkor szokásos volt: az indítvány ellen szavazott az EPP. Bár az indítvány bekerült az állásfoglalás végső szövegébe, nem ennek az egyetlen cikkelynek a fényében döntötte el az EPP, hogy megszavazza-e az állásfoglalást. Furcsa is lenne és megbénítaná az EP-t, ha egyetlen cikkely miatt blokkolná a legnagyobb frakció egy egyébként fontos és szükséges állásfoglalás elfogadását, amely a korrupció jelenségéről és az emberi jogok helyzetéről szól harmadik országokban.

A vonatkozó módosító indítványról  a személyes véleményem: az állásfoglalás átfogó jellege és a 78. cikkely szövege miatt már az eredeti szöveg is minden korrupciós helyzetre, így az azeri helyzetre is vonatkozott. Túlzónak gondolom mindegyik korrupciógyanús ügy nevesítését, lehetetlen is volna ezt megtenni. Másrészt az EP nem ügyészség, egy politikai testületnek nem feladata korrupciós bűncselekmények kivizsgálása – ezt a célt szolgálják az ügyészségek.

(...) Mindazonáltal engedje meg, hogy csalódottságomnak adjak hangot az atlatszo.ro internetes oldalon közzétett, Ön által jegyzett cikk címe miatt, amelyet a fentiek fényében teljesen manipulatívnak tartok. A jelentést, ahogyan azt a cikk végén Ön is leírta, megszavaztam. Kérem, ezzel a címmel ne tájékoztassa félre a közvéleményt. Ez a fajta magatartás nem az olvasó iránti tiszteletről szól, remélem ebben egyetértünk."

Sipos Zoltán

Neked egy pizza ára, a társadalom számára létfontosságú a szabad sajtó. Támogasd az Átlátszó Erdélyt!

Havi 5 eurós rendszeres támogatás

Havi 10 eurós rendszeres támogatás

Havi 20 eurós rendszeres támogatás

Lejes (RON) számla:

Asociaţia “Atlatszo Erdely Egyesulet”
RO71OTPV200000913457RO01
SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA
Cod BIC: OTPVROBU