A meghívásos pályázatok eredményeit, valamint az RMDSZ működési költségeiről szóló adatokat is feltöltik a szervezet honlapjára – jelentette be az RMDSZ-elnök hétfőn.

A helyhatósági választási kampány lejárta után az RMDSZ fokozatosan közzéteszi a gazdálkodási adatait, erről az elvi döntés megszületett – jelentette be az Átlátszó Erdély kérdésére Kelemen Hunor RMDSZ-elnök. Nyilvános lesz az RMDSZ költségvetése, a meghívásos pályázatok eredményei, valamint az is, hogy a szervezet mennyi pénzt költ saját működésére: bérekre, rezsiköltségekre és egyebekre, tudtuk meg.

A bejelentés válasz az Átlátszó Erdély cikksorozatára, mely annak nézett utána, hogy mire költötte az RMDSZ azt a költségvetési támogatást, amit évente az erdélyi magyarság számára folyósítanak Bukarestből, és amely 2009 óta összesen mintegy 28 millió euróra rúg.

Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalától (Departamentul de Relații Interetnice, DRI) közérdekű adatigényléssel kikért beszámolókból kiderült, hogy:

– a nyílt pályázatok mellett a Communitas Alapítványnak van egy nem nyilvános pályázati kerete, ahova meghívásos alapon nyújthatnak be pályázatot RMDSZ-hez közelálló civil szervezetek;

– a költségvetési támogatás tekintélyes része székházak fenntartására – rezsiköltségekre, karbantartásra és javításra – megy;

– szintén nagy tételnek számítanak a személyi kiadások: az RMDSZ alkalmazásában levő személyek száma 2009 óta több mint duplájára nőtt, fizetésük sokszor messze fölötte van az átlagfizetésnek;

– az utóbbi években az RMDSZ egy sor felső-középkategóriás autót, valamint néhány nagy értékű ingatlant vásárolt – ezek egy része szolgálati lakás.

Mivel alapos okunk van azt feltételezni, hogy a beszámolók pontatlanok és hiányosak, május 17-én adatigényléssel fordultunk az RMDSZ-hez, egy sor további dokumentumot kérve.

A sorozat eddigi állomásai:

Mire költik az erdélyi magyarság pénzét? Publikáljuk az RMDSZ beszámolóit

RMDSZ-beszámolók: hányszor kerülik meg a Földet kampányévben?

RMDSZ-beszámolók: élnek, mint Marci a Hevesen

RMDSZ-beszámolók: mindig mindent rendben találtak a hatóságok?

Kovács Péter: marhaság, hogy ez az erdélyi magyarságnak járó támogatás

Adatigényléssel kikértük az RMDSZ szerződéseit

RMDSZ-beszámolók: a tanulság

Kelemen Hunort a május 30-án Kolozsváron tartott sajtótájékoztatóján kérdeztük arról, hogy az RMDSZ vezetésének mi a véleménye arról, hogy az RMDSZ több jelöltje is a közpénzek elköltésének átláthatóvá tételével kampányol, illetve hogy mikor fognak válaszolni arra a május 17-én beadott közérdekű adatigénylésre, melyben egy sor dokumentumot kértünk ki, és amely megválaszolásának törvényes határideje – 10 nap – lejárt.

Az RMDSZ-elnök válasza: „ (…) azt a döntést hoztam, hogy június 5. után, mihelyt felszabadulunk a választási kampány mindenféle teendői alól, a következő hetekben folyamatosan, 2009-től 2015-ig, aztán 2016-ig, illetve fordítva, mert 2015-tel kezdjük, és úgy megyünk vissza 2009-ig, minden adatot a honlapunkra felteszünk.

Ott olvasható lesz, nyilvánosságra hozzuk a teljes költségvetésünket, a pályázatokat is, ennek egy része most is nyilvános, a meghívásos pályázatokat, és hogy ki kapta, mennyit kapott, mire költötte, és a szervezet működésére fordítható és fordított pénzt. Tehát a bérezésekre, a rezsiköltségekre, és egyéb olyan költségekre, amelyeket mi elszámolunk, és amely elszámolható.

Ezt a döntést meghoztuk néhány nappal ezelőtt, és június folyamán fokozatosan, nem egyik napról a másikra, mert ezzel több munka van, mint amennyi kívülről látszik, idő kell, de mindent fel fogunk tenni a honlapra azért, hogy senkinek akkor, amikor mindenféle egyéb szándéka, mindenféle egyéb indíttatása van, ne kelljen más eszközökhöz fordulnia. Erre számíthatnak.”

A témán továbbra is rajta vagyunk, jelentkezünk, amint van fejlemény.

Sipos Zoltán

A sorozat a Független Médiaközpont támogatásával készült, “Az újságírás újraindítása – oknyomozó újságírás támogatása és inkubációs szolgáltatások a digitális médiában” című projekt keretén belül.