Közel két héttel azután, hogy az egyetem Etikai Bizottsága fegyelmi eljárást indított ellene a bántalmazás miatt.

Múlt héten benyújtotta felmondását a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári film-, fotó- és médiatanszékének oktatója, aki július 29-re virradóra brutálisan megverte volt élettársát, erősítette meg értesülésünket dr. Tonk Márton, az egyetem Kolozsvári Karának dékánja. Boné Ferenc azonnali hatályú felmodását az egyetem rektora két nappal később, augusztus 20-án elfogadta. Azóta a volt oktató nincsen alkalmazotti jogviszonyban az egyetemmel, szögezte le a dékán.

Az augusztus 6-án nyilvánosságra került agresszív támadás augusztus 3-án jutott a Kolozsvári Kar vezetésének tudomására, ugyanis a rendőrség ekkor helyezte Bonét 24 órás előzetes letartóztatásba, vázolta Tonk Márton. Az egyetem kolozsvári kara hatodikán határolódott el nyilvánosan a filmművészet, fotóművészet és média szak tanársegédjétől. Az elhatárolódás nyomán született cikkekben a dékán egyértelművé tette, hogy várja a tanársegéd felmondását.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép

Másnap az egyetem etikai eljárást kezdeményezett Boné ellen, amelynek egyik feltétele az írásos panasztétel. Az Etikai Bizottság ugyan védi a panasztevők személyazonosságát, Tonk Márton azonban az Átlátszó Erdélynek elmondta, a vizsgálatot kérő beadvány egyik aláírója ő maga volt. A beadványban az eset sürgős kivizsgálását és a fegyelmi vétség esetén kiszabható legsúlyosabb szankciót, az oktató munkaszerződésének felbontását kérték.

Tonk tudomása szerint az Etikai Bizottság azonnal el is indította a vizsgálatot, beidézte az érintetteket, és további információkat kért a panasztevőktől is. Az áldozattól az Etikai Bizottság írásbeli állásfoglalást kért, tudtuk meg az áldozat ügyvédjétől. Mivel a rendőrségi nyomozás akkor még zajlott, a hatóság nem hozott nyilvánosságra az üggyel kapcsolatos információt. Az egyetem etikai eljárása Boné Ferenc felmondásával gyakorlatilag okafogyottá vált, nyilatkozta a Kolozsvári Kart vezető dékán.

Voltak olyan hangok, amelyek szerint az egyetem nem lépett elég gyorsan, és eltussolta volna az ügyet, említette Tonk. Az egyetemnek munkáltatóként be kell tartania saját eljárási szabályait és a munkajogi törvényeket, magyarázta a dékán. Oktatót például csak fegyelmi vétség miatt bocsáthat el, a vétséget pedig az Etikai Bizottságnak kell megállapítania korrekt módon lefolytatott etikai vizsgálat során.

Boné Ferenc több mint tíz éve kezdett tanítani a Sapientia kolozsvári karán. A mostani bántalmazáshoz még csak hasonló eset sem fordult elő vagy jutott a dékán tudomására, etikai eljárás sem indult ellene korábban.

A tanársegéd ellen a bántalmazást, illetve az orvosi ellátást követő napon tett büntetőfeljelentést az áldozat ügyvédje, a rendőrség pedig azonnal ötnapos távoltartást rendelt el. Ezzel párhuzamosan a sértett fél polgári peres eljárást indított a távoltartás meghosszabbításáért. Ez a tárgyalás augusztus 4-én zajlott le: a bíróság meghallgatta a feleket, illetve megtekintette annak a térfigyelő kamerának a felvételét, amely a támadást rögzítette. (A felvétel az ügyészségi nyomozati anyagban szerepel bizonyítékként.)

A polgári per során a bántalmazó jogi képviselője nem kérdőjelezte meg, hogy Boné Ferenc szerepel a felvételen. A bíróság pedig olyan súlyosnak találta az erőszakos cselekményt, hogy a kiszabható leghosszabb, hat hónapos távoltartást rendelte el, tudtuk meg a sértett fél ügyvédjétől. Ez többek között azt jelenti, hogy a bántalmazónak legalább 200 méteres fizikai távolságot kell tartania volt élettársától, és automatikusan bűncselekménynek minősül, ha üzenetet ír neki.

Ugyancsak augusztus 4-én az ügyészség hatvan napos igazságügyi felügyeletet rendelt el a bántalmazóval szemben, amelynek megszegése esetén házi őrizetbe vagy vizsgálati fogságba kerülhet. A felügyelet keretében

  • annyiszor kell jelentkeznie az ügyészségen vagy a rendőrségen, ahányszor behívják,
  • értesítenie kell a rendőrséget, ha módosítja a lakhelyét,
  • és nem közelítheti meg a sértett személyt.

A sértett fél ügyvédje múlt héten kérte ki az ügyészségi nyomozás iratait, ezek után automatikusan értesül majd a büntetőeljárás következő lépéseiről. Az ügyészség a cselekményt súlyos testi sértésként határozta meg, meghallgatta a sértettet, kétszer is kihallgatta a bántalmazót. A rendelkezésre álló bizonyítékok az ügyvéd szerint egyértelműek, ezek alapján nincs ami hátráltassa az ügyészséget abban, hogy bírósági szakaszba utalja az ügyet.

A súlyos bántalmazásról más részleteket egyelőre nem közlünk az áldozat védelme érdekében. Dolgozunk az ügy hátterének felderítésén, beszámolunk a bírósági eljárás nyilvánosságra hozható részeiről, ha elkezdődik a büntetőper. Az érintetteknek akkor szeretnénk hangot adni, ha erre a sértett fél készen áll.

Ha bárki releváns információkkal rendelkezik erről vagy hasonló ügyről, jelentkezzen a [email protected] email címen. Forrásaink személyazonosságát megvédjük.

Nyitókép: Tumisu. A kép forrása a Pixabay.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép