Minden a legnagyobb rendben a Székelyudvarhely mellett működő, magyar állami tulajdonban levő hulladéktározóval, így a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Mutatjuk, hogy ez miért valótlanság.


 

„Az elmúlt időszakban a Romániai Környezetvédelmi Őrség 16 alkalommal ellenőrizte a cekendi hulladéklerakót. Az ellenőrzések során csurgalékvízzel kapcsolatos problémákat nem találtak”

– áll abban a válaszban, melyet január 24-én küldött a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) egy ellenzéki politikus írásbeli kérdésére.
Baranyi Krisztina, az Együtt környezetvédelemmel foglalkozó szakpolitikusa arra kérdezett rá, hogy mikor cselekszik végre a magyar kormány a magyar állami tulajdonban levő, Székelyudvarhely környékét szennyező szemétlerakó ügyében.

Mint arról számos sajtóbeszámoló született, a Székelyudvarhely fölött található cekendi hulladéktározóból többször kiszabadult az úgynevezett csurgalék (szemétlerakó alján keletkező szennyvíz). Nyár közepén például derékmagasságig tört fel a székelyudvarhelyi kanálisokból az átható szagú, barna színű, súlyosan szennyező szemétlé – az Udvarhelyi Hírportál (uh.ro) riportjai itt érhetőek el, az Átlátszó Erdélyen megjelent összefoglaló pedig:

“Kólagyár” a Cekenden: a magyar állam cége szennyez Székelyföldön

A NFM úgy került a képbe, hogy a hulladéklerakót működtető RDE Hargita Kft. az NHSZ Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. tulajdona, tehát a magyar állam tulajdonában levő cég szennyez Székelyföldön. Az, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint minden a legnagyobb rendben, és hogy „a települési hulladék ártalmatlanítása a telephelyen korszerűen, a műszaki követelmények betartásával valósul meg”, enyhén szólva meglepő válasz. Azt nem tudjuk, hogy az NFM pontosan mit ért „elmúlt időszak” alatt, mindenesetre tavaly nyáron a Környezetvédelmi Őrség az RDE Hargita Kft. környezetvédelmi engedélyének a visszavonását is kilátásba helyezte a csatornarendszerbe belefolyó szemétlé miatt.


Alább a 89/09.06.2017-es, helyszíni szemle után készült jegyzőkönyv (lásd fennebb) megállapításaiból szemelgetünk:
„Az RDE Hargita Kft-nél azután folytattunk ellenőrzést, hogy értesítettek, hogy 2017. június 8-án a cég által üzemeltetett Cekend-tetői hulladéklerakóból szennyvíz került a hulladéklerakó mellett található, esővíz elvezetésére szolgáló csatornába. Az értesítéshez videofelvételt mellékeltek (…)
Az ellenőrzés időpontjában (…) észleltük, hogy barna színű, jellegzetes szagú víz folyik az esővíz elvezetésére szolgáló, létesítmény mellett található csatornába, ezt a csurgalékszivárgást a 2017. június 8-i torenciális jellegű esőzés idézte elő. (…)
Az 1-es cella keleti oldalán barna színű szivárgást észleltünk – a lerakóból származó csurgalékot –, a környéken levő növényzet szemmel láthatóan kiszáradt.
Egyszersmind a csurgalék lefolyásának nyomait figyeltük meg a létesítmény kapuja közelében, a 2017 június 8-án este 19-20 óra környékén történt incidens eredményeként, melyről a Hargita megyei Környezetvédelmi Őrséget június 9-én 10 óra 49 perckor értesítették.
Az ellenőrzés során a Maros Vízügyi Igazgatóság képviselője vízmintát vett az esővíz elvezetésére szolgáló csatornába jutott csurgalékból (…), a csurgalék folyása fölötti és alatti részről.”
Az ellenőrzés során a cégre büntetést róttak ki amiatt, hogy nem tartotta be az integrált környezetvédelmi engedélyben előírt rendelkezéseket, és értesítették a Hargita megyei Környezetvédelmi Ügynökséget, hogy bocsásson ki egy előzetes értesítést a környezetvédelmi engedély felfüggesztéséről.
A rendelkezésünkre álló dokumentumokból nem derül ki, hogy végül mi történt a környezetvédelmi engedéllyel. Azt valószínűsíthetjük, hogy a cég megtette a szükséges lépéseket a környezetvédelmi engedélyben foglalt előírások teljesítésére, így végül azt nem függesztették fel.
A Környezetvédelmi Őrségtől kikértük az összes, RDE Hargita Kft.-ről szóló jegyzőkönyvet – amint megkapjuk a dokumentumokat, további részletekkel jelentkezünk.
Sipos Zoltán

Fizess be az átláthatóságra, fizess elő az Átlátszó Erdélyre!

Havi 5 eurós rendszeres támogatás

Havi 10 eurós rendszeres támogatás

Havi 20 eurós rendszeres támogatás

PayPal azonosítónk: erdely@atlatszo.ro (erre akkor lehet szükség, ha nem az Átlátszó Erdély oldalon keresztül utalnál).

Ide kattintva tetszőleges, egyszeri összeggel is támogathatsz PayPalen keresztül.

Mégsem szeretnék PayPallel bajlódni. Más megoldás nincs?

Választhatod a banki átutalást is, ehhez az alábbi adatokra lesz szükséged. Fontos, hogy az internet banking felületen állítsd be a visszatérő (rekurrens) fizetési opciót, ha a bankod lehetővé teszi.

Lejes (RON) számla:
Asociaţia “Atlatszo Erdely Egyesulet”
RO71OTPV200000913457RO01
SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA
Cod BIC: OTPVROBU