Az EMNP, az MPP valamint a közhasznú státuszt élvező Communitas Alapítvány is adatigénylést kapott a hétvégén.

Ezentúl politikai pártoknak és közhasznú státusszal rendelkező civil szervezeteknek is kötelező az 544/2001-es törvény értelmében megfogalmazott adatigénylésekre válaszolni, így a két erdélyi magyar politikai pártnak, az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP), a Magyar Polgári Pártnak (MPP), valamint a közhasznú egyesület státuszt élvező Communitas Alapítványnak is adatigénylést küldtünk.
Kértünk egy-egy kimutatást a jövedelemforrásaikról, ezen kívül egy másolatot a költségvetésükről, valamint egy listát az általuk kezelt dokumentum-típusokról – ezek egyébként olyan dokumentumok, melyeket a törvény értelmében hivatalból publikálniuk kell a honlapjukon.
Az RMDSZ, mivel jogi státusát tekintve „egyszerű” civil szervezet, kimaradt a sorból. Egy korábbi, az RMDSZ-nek benyújtott adatigénylést azonban peres  útra tereltünk. Így szeretnénk elérni, hogy a bíró mondja ki: ugyan nem élvez közhasznú státuszt, azonban mivel közéleti tevékenységet folytat és ehhez a tevékenységhez közpénzeket használ fel, az RMDSZ-nek is válaszolni kell a közérdekű adatigénylésekre.
Miért ez a hűhó?
Abban semmi különös nincsen, hogy adatigénylést küldözgetünk – van nap, amikor 5-10 igénylést is bead az Átlátszó Erdély. Ezek az igénylések annyiban másak, hogy eddig a politikai pártok valamint civil szervezetek nem estek az infotörvény hatálya alá – a törvény korábban kifejezetten közintézményekre vonatkozott.
Hétfőn azonban Klaus Iohannis államfő kihirdette azt a módosítást, mely kiterjeszti az 544/2001-es törvényt egy sor, közpénzből működő és közszolgáltatást végző, közintézmény státusszal azonban nem rendelkező entitásra: a közszolgáltatásokat végző cégekre valamint azokra a vállalatokra, melyekben az állam részesedéssel bír, politikai pártokra, sportegyesületekre, valamint közhasznú civil szervezetekre.
Klientúra-építés, közpénzből
A módosítást a Liberális Párt (PNL) valamint az RMDSZ képviselői kezdeményezték, a Képviselőház június 8.-án fogadta el (a javaslat útja itt követhető).
A kezdeményezők szerint a módosításra azért volt szükség, mert miközben a közvélemény és a bűnüldöző szervek figyelmének a középpontjában a területi és központi adminisztráció áll, addig számos olyan entitás létezik, mely közpénzeket használ fel úgy, hogy közben nem tartozik a közvélemény fele elszámolással – így a kezdeményezők.
Sipos Zoltán

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagy szerepük van a közösség adományainak. Adakozz, hogy még több ilyen cikket írhassunk! Tudnivalók itt.

Bankszámlánk:

RO71OTPV200000913457RO01

SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA

Cod BIC: OTPVROBU