Megjelent az RMDSZ honlapján a 2015-ös év költségvetési teljesítéséről szóló adatsor. Örömre azonban nincsen ok: az adatokkal ebben a formában alig lehet valamit kezdeni. El is mondjuk, miért.

Elkezdte közzétenni gazdálkodási adatait az RMDSZ: a honlapja egyik legeldugottabb sarkában, a „Dokumentumok” menüpont alatt július 22-én megjelent egy „Költségvetés” almenüpont, benne a 2015-ös év költségvetési teljesítéséről szóló adatsorral.

A közzététel az első kézzelfogható lépése az RMDSZ-nek, hogy nyilvánosan beszámoljon annak az évi 4-4,5 millió eurónak a sorsáról, melyet a román kormány évente a magyar közösségnek kiutal.

A sorozatban eddig megjelent:

Pereljük az RMDSZ-t és a Communitas Alapítványt

Adatigényléssel kikértük az RMDSZ szerződéseit

Kovács Péter: marhaság, hogy ez az erdélyi magyarságnak járó támogatás

RMDSZ-beszámolók: mindig mindent rendben találtak a hatóságok?

RMDSZ-beszámolók: élnek, mint Marci a Hevesen

RMDSZ-beszámolók: hányszor kerülik meg a Földet kampányévben?

Mire költik az erdélyi magyarság pénzét? Publikáljuk az RMDSZ beszámolóit

Eddig semmit nem lehetett tudni

Ennek a Kormányfőtitkárság által nyújtott támogatásnak a negyedét-ötödét osztotta ki az RMDSZ nyílt pályázatokon civil szervezetek és magánszemélyek számára. A fennmaradó pénzösszeg tekintélyes részét az RMDSZ gyakorlatilag saját működésére költi: a különféle testületek működtetésére, székházak fenntartására, különféle rendezvényekre, valamint fizetésekre.

Korábban az RMDSZ honlapján semmilyen információ nem szerepelt a szervezet gazdálkodásáról. Idén májusban cikksorozatban publikálta az Átlátszó Erdély azokat az elszámolásokat, melyeket az RMDSZ a román kormánynak 2009-től benyújtott. A cikksorozat nagy port kavart, válaszképp Kelemen Hunor RMDSZ-elnök megígérte, hogy közzéteszik a működési költségeket, valamint a meghívásos pályázatok eredményeit.

Az adatok nyilvánosak, de sokat nem érünk velük

A tény, hogy az RMDSZ elkezdte publikálni a költségvetési teljesítésről szóló adatait, pozitív, maga az adatsor azonban szinte semmivel nem visz közelebb annak kiderítéséhez, hogy mire is megy el a költségvetési támogatás nagy része.

Az adatsorral kapcsolatban az első szembeszökő dolog az, hogy az éves teljesítés struktúrája lényeges eltéréseket mutat ahhoz a költségvetés-tervezethez képest, melyet az RMDSZ az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának (DRI) leadott (a tervezetek .pdf formátumban itt, .xls formátumban itt érhetőek el).

A fenti dokumentumból látható, hogy a költségvetés tervezetében egészen másképp vannak csoportosítva az egyes kiadási tételek, mint a végrehajtásról szóló dokumentumban (lásd lenti infografikát) – emiatt a két adatsort nem lehet összehasonlítani, tehát nem lehet megmondani, mire költött a tervezettnél többet vagy kevesebbet az RMDSZ.

Mivel egyetlen év adatait közölték, ezt a korábbi évekkel sem lehet összevetni – pedig ez is fontos szempont lehetne az adatok értelmezéséhez.

Mi több, az egyes kiadási tételeket a végrehajtás nem részletezi, így csak feltételezni lehet, hogy például a 3.3-as „Beruházások – állóeszközök, autópark, székházfelújítások” tétel, mely mellett 1,5 millió lej (336 ezer euró) szerepel, tartalmazza-e például a 140 ezer lejes (31 ezer euró) Škoda Superbet, vagy annak a tíz székháznak a felújítását, melyre összesen 421 ezer lejt (94 ezer euró) költött a szervezet, és melyről az RMDSZ a DRI-nek egy másik dokumentumban beszámol.

Nem tudjuk, mi számít működési költségnek (3.2-es pont), melyre az RMDSZ 2,3 millió lejt (510 ezer euró) költött, ahogy például az is kérdés, hogy végülis hány alkalmazottnak biztosít fizetést a 3.1-es pontban feltűntetett 3,3 millió lejből (740 ezer euró).

A Communitas támogatott programjainak a teljes listája nyilvános

Újdonság azonban az, hogy publikálták a Markó Béla korábbi RMDSZ-elnök által vezetett Kós Károly Akadémia Alapítvány költségvetésének a teljesítését, az RMDSZ által normatív alapon támogatott civil szervezetek listáját, a Communitas Alapítványnak egy teljes költségvetését, valamint a Communitas Alapítvány kuratóriuma által támogatott programok teljes listáját.

Ebből kiderül, hogy a Communitas mintegy 1800 programot támogatott 2015-ben – a támogatások döntő többsége néhány száz, vagy néhány ezer lejes nagyságrendű. A támogatott programok közül a legnagyobb tételt az Erdélyi Magyar Televízió és az Erdély FM rádió működési költsége jelenti (2,7 millió lej, vagyis 600 ezer euró).

Nagyobb tétel még a 2015. március 20-21-én megszervezett MIÉRT Országos Küldöttgyűlés (34 ezer lej, vagyis valamivel kevesebb mint 8 ezer euró), és szembeszökő az is, hogy a Communitas támogatottjainak a listáján a Communitas Alapítvány is többször megtalálható programszervezőként (Alkotói Ösztöndíj Gála – 19 ezer lej, 4 ezer euró, V. Bölcs Diákok – tábor – 27 ezer lej, azaz 6 ezer euró, Kolozsvári Magyar Napok: Communitas sátor – 19 ezer lej, 4,2 ezer euró).

Ami a rendezvényeket illeti, az RMDSZ Főtitkársága által szervezett „25 éves az RMDSZ” országos programsorozat például 187 ezer lejbe (41 ezer euró) került, 20 területi szervezet március 15-i ünnepségsorozata 195 ezer lejbe (43 ezer euró), az augusztus 20-i ünnepségek 100 ezer lejbe (22 ezer euró) kerültek.

Az RMDSZ és a Communitas Alapítvány ellen a közelmúltban panaszt tettünk, mivel nem teljesítették adatigényléseinket. Ezzel a lépéssel azt szeretnénk elérni, hogy bíróság kötelezze őket arra, hogy közzétegyenek egy sor olyan dokumentumot, mely fényt derít arra, hogy mire ment el az utóbbi hat évben az a mintegy 28 millió euró, amelyet a román kormány folyósított az erdélyi magyarság számára.

Sipos Zoltán

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagy szerepük van a közösség adományainak. Adakozz, hogy még több ilyen cikket írhassunk! Tudnivalók itt.

Bankszámlánk:

RO71OTPV200000913457RO01

SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA

Cod BIC: OTPVROBU