Két évvel a támogatási szerződés megkötése után csak egy földbe ásott lyuk tátong azon a telken, ahol a volt szovátai polgármester 1,5 millió eurós panziót tervez felépíteni.

Hogy könnyebben összeálljon a nagy kép

Mert nagyot álmodni Szováta volt polgármestere, Péter Ferenc, aki RMDSZ-színekben nemrég kezdte meg második mandátumát Maros megye tanácselnökeként. Családi vállalkozása a város fő turisztikai látványosságától, a Medve-tótól mintegy 200 méterre tervez fényűző panziót felépíteni.

Azonban több mint két évvel az építkezési engedély kibocsátása után nincsen jele annak, hogy a telken bármiféle aktivitás folyna. Október 10-én jártunk a helyszínen, és csak egy mély, valószínűleg az alapozásnak/alagsornak kiásott, vízzel megtelt lyukat láttunk. Egy későbbi látogatásunk idején annyi haladást tapasztaltunk, hogy a gödörből kiszivattyúzták a vizet, és a drónfelvételeken látható kavicsot szétterítették a gödör alján.

Az építőtelep mindkét alkalommal kihalt volt, a munkások által öltözőnek használt konténerek és deszkákból hevenyészett korlátok mellett munkaeszközöket nem láttunk. Az EU-s pénzekből kivitelezett infrastrukturális beruházások esetén kötelező információs pannót sem láttuk sehol.

Az EU-s pénzekből kivitelezett infrastrukturális beruházások esetén kötelező információs pannót sem láttuk sehol. Fotó: Egyed Ufó Zoltán
Az EU-s pénzekből kivitelezett infrastrukturális beruházások esetén kötelező információs pannót sem láttuk sehol. Fotó: Egyed Ufó Zoltán

Egy kis vegyesbolt turisztikai luxusberuházásba vág

Az utóbbi hetekben megszereztük a beruházással kapcsolatos, publikus dokumentumok egy részét. A rendelkezésünkre álló, távolról sem teljes dokumentáció alapján nincsen okunk feltételezni, hogy a hiányzó információs pannót leszámítva ebben a projektben bármilyen szabálytalanság történt.

Azért döntöttünk úgy, hogy ezt a beruházást részletesen bemutatjuk, mert Szováta volt polgármesterének, az RMDSZ Maros megyei szervezete elnökének, Maros megye tanácselnökének uniós pénzből, Szováta legfelkapottabb részén építendő panziója akkor is közérdeklődésre tart számot, ha a beruházás lebonyolítása mintaszerű.

Még inkább érdekes, ha a pályázat nyertese, a család tulajdonában levő kis vegyesboltot működtető Sylvania SRL semmilyen tapasztalattal nem rendelkezik vendéglátás, turizmus terén. A cégben Péter Ferenc tíz százalékos részesedéssel rendelkezik, a részvények többi részét a felesége, Péter Zsuzsanna és nővére, Péter Eszter birtokolja.

A Sylvania SRL által működtetett vegyesbolt
A Sylvania SRL által működtetett vegyesbolt

Péter Ferenc megyei tanácselnökként az EU-s támogatásokat koordináló Központi Régió Fejlesztési Ügynökség (ADR Centru) igazgatótanácsának is tagja. És bár ez első pillantásra összeférhetetlenségnek tűnik, valójában nem az: a pályázatok elbírási folyamatára, a kifizetésekre, ellenőrzésekre és monitorozására az igazgatótanácsnak nincsen befolyása.

Négycsillagos komfort négyzetméterenként 1100 euróért

A tervek szerint az 1300 négyzetméter hasznos felületűre és öt szintesre (S+P+2E+M) tervezett ingatlan 12 szobával és 3 apartmannal, saját konyhával, vendéglővel, garázzsal és terasszal rendelkezik majd, és négycsillagos komfortot nyújt a látogatóknak.

A panzió látványterve
A panzió látványterve

A beruházás összértéke 7,3 millió lej (mai árfolyamon 1,5 millió euró) – tehát négyzetméterenként nagyjából 1100 euróba kerül majd ez az ingatlan. Ugyan panziók átlagos építési költségeire nem találtunk becsléseket, azonban lakóházak esetén az 500 euró/négyzetméter a maximum ár, amit netes fórumokon találni lehet, és ebben benne vannak úgy az anyagok, mint a kulcsrakész kivitelezés.

Ennek ellenére nem volt egyszerű kivitelezőt találni. Több alkalommal írtak ki közbeszerzést a panzió felépítésére. A második közbeszerzési dokumentációt 2020 márciusában állították össze, a beruházás kivitelezője végül a székelyudvarhelyi Triga SRL lett.

A panzió Szováta központjában, a Medve-tóhoz nagyon közel fog állni. Fotó: Egyed Ufó Zoltán
A panzió Szováta központjában, a Medve-tóhoz nagyon közel fog állni. Fotó: Egyed Ufó Zoltán

Legkevésbé sem szokványos panzió

„Nem tudom megítélni, hogy ön pontosan mit ért a hasonló ingatlanok építésében megszokott ár alatt, de mi ebből az összegből egy legkevésbé sem szokványos, sokkal inkább különleges, 4 csillagos szállodák minősítésének megfelelő panziót szeretnénk építeni, kulcsrakészen, mélygarázzsal, fogyatékkal élők számára kialakított szobával, felvonóval, korszerűen felszerelt konyhával, terasszal és tájba illő, látványában is különlegesen rendezett területtel. Voltaképpen ez lehet a panzió versenyképességének első feltétele.

Az, hogy a versenytárgyalások során sajnos nem volt éles verseny az építő vállalatok között, pont azt mutatja, hogy ez a négyzetméterár nem tűnt vonzónak a legtöbb építkezési vállalkozás számára” – válaszolt felvetésünkre Péter Eszter, a politikus nővére, a Sylvania SRL ügyvezetője.

Péter Eszter szerint a projekt amiatt nem halad, mert a közbeszerzésen nem sikerült kivitelezőt találni: „Nem jelentkeztek sokan a licitre, ugyanis a nagy építővállalatok számára ez a munka kis volumenű, a kisebb vállalatok számára pedig túl nagy falat. A munkálatok megkezdését ugyanakkor nehezíti, hogy Szováta fürdőtelepen június 15. és szeptember 15. között nem szabad építkezni. A vendégek zavartalan pihenését vagy gyógykezelését így védi a város.”

A támogatási szerződés eredetileg 2020. július 31-ét jelölte meg a projekt befejezéseként, azt 2018 szeptemberében meghosszabbították 2022. július 31-ig. A projekt összértéke is megnőtt 7,3 millióról 7,5 millió lejre.

Péter Ferenc cóvolt szovátai polgármester, Maros megye tanácselnöke. Forrás: a politikus Facebook-oldala
Péter Ferenc volt szovátai polgármester, Maros megye tanácselnöke. Forrás: a politikus Facebook-oldala

Az anyatejjel szívta magába a vendéglátással kapcsolatos tudást

De hogyan nyerhette meg a projektet a turizmus, vendéglátás területén semmilyen tapasztalattal nem rendelkező, kis vegyesboltot működtető Sylvania SRL?

Bár a pályázati kiírás közvitára bocsátott tervezetében még szerepelt a feltételek között az, hogy a pályázóknak bizonyítaniuk kell, hogy legkevesebb három évre visszamenőleg volt tevékenységük azon a területen, amelyen beruháznának, ez a feltétel később a kiírás végleges formájából eltűnt. Nem tudjuk miért.

„Szovátaiként az ember mondhatni már az anyatejjel szívja magába a vendéglátással kapcsolatos tudnivalókat. Öcsém (Péter Ferenc – szerk. megj.) 16 évig volt a város polgármestere, gyakorlatilag minden turisztikai nagyberuházásnál és fejlesztésnél ott volt, a város turisztikai stratégiáját az ő felügyelete mellett dolgozták ki, kevés olyan emberről mondhatnánk el, hogy többet tud arról, hogyan kell Szovátán színvonalas vendéglátást megvalósítani, mint róla.

Természetesen a puding próbája az evés, és szembesülhetünk olyan helyzetekkel, amikor a tudásunk próbatétel elé kerül, pl. a mostanihoz hasonló járványhelyzettel, de bizakodóan nézünk a jövő elé. A nehéz helyzetek áthidalásában van már tapasztalatunk, hiszen cégünk 28 éve működik, 12 alkalmazottnak biztosít munkahelyet, s amennyiben ezt a beruházást sikerül megvalósítani, további 4 új munkahelyet tudunk létrehozni. Tevékenységünk diverzifikálását lassan tíz éve fontolgatjuk, hiszen kiskereskedelmi vállalkozásként számtalan helyzetben kerültünk már hátrányba a multinacionális cégekkel szemben” – válaszolta kérdésünkre Péter Eszter.

Tagi kölcsönből vásárolták meg a telket

A kiírásban további feltétel, hogy az ingatlanberuházást tervező pályázónak igazolnia kell, hogy építkezésre alkalmas telekkel, vagy pedig egy telken felülépítményi joggal (drept de superficie) rendelkezik.

A Trandafirilor utcában levő, 864 négyzetméteres foghíjtelekre 2017. július 21-én, a pályázati határidő előtt 2 nappal szerzi meg a cég a 20 évre szóló felülépítményi jogot. Később, 2020 júliusában a telket is sikerül megvásárolni.

„A telket magánszemélytől vásároltuk, az ára 305 ezer lej (63 ezer euró – szerk. megj.) volt, és az általam nyújtott tagi kölcsönből fedeztük ennek az ellenértékét” – tájékoztatott a cég ügyvezetője.

A Trandafirilor utcában levő, 864 négyzetméteres foghíjtelek. Fotó: Egyed Ufó Zoltán
A Trandafirilor utcában levő, 864 négyzetméteres foghíjtelek. Fotó: Egyed Ufó Zoltán

Az összesen 7,3 millió lejes projekthez komoly, 3,1 millió lejes (630 ezer euró) önrészt kell biztosítani. A pályázat leadásakor nyilatkoznia kell a pályázónak arról, hogy rendelkezik ezzel az összeggel, ezen felül pedig – mivel a kiadásokat utólag térítik meg – további pénzkeretre van szükség a munkálatok finanszírozására.

Csakhogy a Sylvania SRL 2017-es mérlege szerint a projekt indulása előtt mintegy 2,7 millió lej (560 ezer euró) forgalommal és 330 ezer lej (60 ezer euró) forgóeszközzel, vagyis készpénzzel és áruval rendelkezik, adózás utáni nyeresége ebben az évben 55 ezer lej (11 ezer euró).

A 2018-as mérlegben 2,9 millió lej forgalom mellett 5,4 millió lej (1,1 millió euró) forgóeszköz szerepel (ennek a nagy része az előlegként feltűntetett 4,2 millió lejes EU-támogatás), megjelenik továbbá egy 1,1 millió lejes tartozás is.

Péter Ferenc panziója. Fotó: Egyed Ufó Zoltán
Az utcára nyíló telek mögött látható, szintén befejezetlen építmény nem tartozik ehhez a projekthez. Fotó: Egyed Ufó Zoltán

Hosszú távú befektetési kölcsönből fedezik az önrészt

„A pályázat üzleti tervébe bele volt foglalva, hogy az önrész bizonyos hányadát egy hosszú távú befektetési kölcsönből fogjuk fedezni, az ÁFÁ-t pedig egy rövid távú hitelvonalból. Mivel a Sylvania SRL áfafizető, ezért a pályázattal kapcsolatos számlákra kifizetett ÁFÁ-t vissza fogja igényelni. Ez nagyságrendileg 1 165 000 lej lesz.

Ezt ha levonjuk a 3 140 000-ből, marad 1 975 000 lej. Ennyi önrészt kellett bemutassunk. Ebből az üzleti terv szerint 1 266 000 lenne a hitel és 706 000 lej a saját forrás. Ezt az összeget a finanszírozási szerződés aláírásakor, vagyis 2018-ban kellett bemutatni, nem a pályázat benyújtásakor, ahogy ön állítja. Ezt az összeget már a 2018-2019 mérlegekből ön is láthatja” – így az ügyvezető, aki, mivel attól félt, hogy nyilatkozatait kontextusból kiragadva fogjuk tálalni, azt kérte, a teljes levelezést tegyük közzé. Ez a levélváltás itt elérhető.

Közben Péter Ferenc sem szegényedett el

Miközben a család tulajdonában álló cég hamarosan egy komoly értéket képviselő ingatlannal gyarapodik, a Maros megyei tanácselnök vagyonnyilatkozataiból nem úgy tűnik, hogy a Péter család vagyona csökkent volna.

Akárcsak 2017-ben, 2020-ban is egy 3900 négyzetméteres, 2000-ben vásárolt szovátai beltelek besorolású ingatlan, egy 2009-ben vásárolt 1,9 hektáros erdő, valamint egy 2015-ben örökölt 599 négyzetméteres földterület és lakóház egy kis része van a Péter család tulajdonában. Ezen kívül van még egy 2009-ben vásárolt marosvásárhelyi lakásuk.

És bár a 2020-as vagyonnyilatkozatban megjelenik egy összesen 222 ezer lejes (45 ezer euró) kölcsön, amit a Sylvania SRL-nek nyújtott feleségével együtt, közben mintegy 75 ezer lejjel gyarapodtak a bankszámlái.

Nyitókép: Október 10.-én így nézett ki a Sylvania SRL két éve elkezdett beruházása Szovátán. Fotó: Egyed Ufó Zoltán

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Átlátszó Erdély în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.