Akár nekünk, akár másnak adod jövedelemadód 3,5 százalékát, a lényeg: #nehagydelveszni

Egyelőre felmérni sem lehet, milyen következményei lesznek a koronavírus okozta járványnak, valamint a világjárvány miatti gazdasági leállásnak, az azonban világos, hogy mindannyiunkra nehéz időszak vár.

A váratlan jövedelem-kiesés minket, civileket azért érint különösen érzékenyen, mert legtöbbünknek nincsenek számottevő pénzügyi tartalékaink, pályázatokból, projektekből, adományokból élünk, gyakran egyik napról a másikra.

Civil szervezetekre a kormány által nemrég bejelentett gazdasági könnyítések, valamint a hamarosan érkező ösztönző csomag sem vonatkoznak, tehát mi tényleg ott állunk, ahol a part szakad. És ugyan hamarosan indul a médiát támogató reklámkampány, ez is a nagy médiaorgánumoknak jelent majd bevételt, az olyan kis, független műhelyek, mint mi, ebből sok pénzt nem fognak látni.

Ugyanakkor a civil szervezetek rengeteg fontos társadalmi feladatot látnak el, melyeket sem a piac, sem pedig az állam nem tud betölteni.

Hogy csak magunkról beszéljünk: az Átlátszó Erdély az egyedüli erdélyi magyar sajtóorgánum, mely az RMDSZ által kezelt közpénzek átláthatósága érdekében pereskedik, kényelmetlen kérdéseket tesz fel, és olyan témákról ír, melyekre más szerkesztőségeknek nincsen lehetőségük.

Mivel a civil szféra egésze nehéz helyzetben van, úgy döntöttünk, idén nem csak az Átlátszó Erdély számára kampányolunk. Arra kérjük olvasóinkat és támogatóinkat, ajánlják fel akár nekünk, akár valamely más civil szervezetnek a jövedelemadójuk 3,5 százalékát.

Ha nekünk ajánljátok fel, megköszönjük.

Ha nem, az is rendben van, a lényeg, hogy ne hagyjátok elveszni ezt a lehetőséget, mely sok civil szervezet számára fontos jövedelemforrást jelent.

Mi két másik szervezet munkáját ismerjük, őket ajánljuk figyelmetekbe: az Életfa Családsegítő Egyesületet, valamint a Yuppi Tábort.

Az Életfa Családsegítő Egyesület

Az Életfa Családsegítő Egyesület úgy közösségi térként mint szociális támaszként és egyfajta kulturális bázisként tölti be szerepét Kolozsváron és környékén. Az idén 15 éves egyesület a kolozsvári és Kolozsvár környékén élő családok segítését, fejlesztését tűzte ki célul, a kismamaklubuk már 21. éve készíti fel a családokat a gyermekvállalásra.

Családsegítőként egyedül vannak a “piacon” a kolozsvári magyar családok számára. A tevékenységük azért is hiánypótló, mivel Romániában nem működik védőnőrendszer, nincs a szülészeteken szoptatási tanácsadás, nincsenek a gyermekvállalásra, szülésre, a családi életre való felkészítési programok, sem a gyermekneveléssel és a családi élet problémáival, krízishelyzeteivel foglalkozó pszichológiai tanácsadó központok.

Legtöbb tevékenységük és összes rendezvényünk ingyenes, így ezek a nehezebb anyagi körülmények között élő családok számára is elérhetők.

Az Életfa 3,5% formanyomtatványa letölthető itt

A Yuppi Tábor

A Yuppi Tábormozgalom Egyesület 2011 óta szervez élményterápiás táborokat Mezősályin, Maros megyében. A Yuppi táborok onkológiai beteg, diabéteszes vagy más autoimmun betegséggel élő gyermekeket és fiatalokat szólítanak meg. Az egyik tábor olyan családoknak szól, ahol van egy 10 év alatti onkológiai betegségben szenvedő gyerek (a táborba jöhetnek a szülők, nagyszülők illetve az egészséges testvérek is). Az első három tábor egy teljes hetet tart, míg a családi tábor 4 napot.

A táborok résztvevőinek többféle aktivitás biztosított a tábor teljes ideje alatt: magaskötél-pályán való mászás, lovaglás, evezés, íjászat, kézművesség, fényképezés, színház. Ezek a foglalkozások mind olyan élményeket nyújtanak, amelyek erősítik az önbizalmat, és olyan érzelmi támaszt nyújtanak, amelyek a gyermekek fizikai jólétére is visszahatnak.

A Yuppi Tábor 3,5% formanyomtatványa letölthető itt

Nyilván a te döntésed, hogy kit támogatsz. Ha akad egy neked szimpatikus szervezet, akkor neki ajánld fel a jövedelemadód 3,5%-át.

Ami fontos: ne hagyd veszni ezt a pénzt.

Ha ránk esik a választásod, így ajánlhatod fel nekünk a legegyszerűbben a jövedelemadódat:

1. lépés: töltsd ki ezen az on-line felületen a nyomtatványt.

Vagy:

Vagy:

A nyomtatványt kézírással is kitöltheted: a 230-as formanyomtatványt az ANAF oldaláról lehet letölteni, ezeken a nevünket (Asociatia „Atlatszo Erdely Egyesulet”), adószámunkat (CUI 33978083) és a bankszámlaszámunkat (RO71OTPV200000913457RO01) kell feltüntetni.

Ha két évre ajánlanád fel nekünk a jövedelemadód, akkor azt ne felejtsd külön bejelölni az erre kijelölt dobozban (2. oldal).

2. lépés: nyomtasd ki és írd alá a nyomtatványt.

3. lépés: postázd a kitöltött nyomtatványt az egyesületünk címére:

Asociatia „Atlatszo Erdely Egyesulet”

C.P. 498 Of. Cluj 1

Vagy:

  • szkenneld (vagy fotózd) a kitöltött és aláírt nyomtatványt, és küldd el az erdely@atlatszo.ro címre;
  • vidd be az adóhatóság (ANAF) állandó lakhelyed szerint területileg illetékes kirendeltségére;
  • postázd az ANAF állandó lakhelyed szerint területileg illetékes kirendeltségére;
  • küldd el elektronikus úton az ANAF on-line szolgáltatása, Spaţiul Privat Virtualon keresztül.

Bármilyen kérdésed van, írj nekünk az erdely@atlatszo.ro e-mail címre.

A jövedelemadó 2 százalékának felajánlási határideje: 2020. június 30.