Tényekre vagy kíváncsi a mellébeszélés helyett? Egyenes beszédet szeretnél a sunnyogás helyett? Szeretnéd tudni, mire költik az erdélyi magyarságnak szánt közpénzeket? A segítségedet kérjük: ajánld fel a jövedelemadód 2%-át nekünk, hogy folytatni tudjuk a megkezdett munkánkat.

2015-ben 818, 2016-ban 1080 lej adó-adomány folyt be az Átlátszó Erdély Egyesület bankszámlájára. A felajánlásokat köszönjük, és idén ismét arra kérünk, ajánld fel jövedelemadód két százalékát nekünk!

Hol vannak a formanyomtatványok?

A jövedelemadó felajánlása nagyon egyszerű: amennyiben járatos vagy az adóbevallás rejtelmeiben, akkor

a 200-as vagy a 230-as formanyomtatványokon a nevünk (Asociatia „Atlatszo Erdely Egyesulet”) adószámunk (CUI 33978083) és a bankszámlánk (RO71OTPV200000913457RO01) adatait kell feltüntetni.

Ha nincsen türelmed a formanyomtatványok kitöltésével bíbelődni, akkor az általunk kitöltött nyomtatványokat 230 itt vagy 200 itt letöltheted.

FONTOS:

Az állandó alkalmazásban levő személyek a 230-as nyomtatványt kell kitöltsék; A fizetésen kívül más jövedelemmel is rendelkező személyek számára a 200-as nyomtatvány itt elérhető.

Ha nem tudod, mennyi az évi jövedelemadód vagy annak a két százaléka, hagyd üresen az erre kijelölt rubrikát, az adóhatóság ígérete szerint kiszámolja.

Kitöltés és aláírás után az űrlapot juttasd el legkésőbb május 25-ig az adóhatóság (ANAF) állandó lakhelyed szerint területileg illetékes kirendeltségéhez.

De miért is fontos az, hogy honnan van a pénz?

Nyílt titok, az erdélyi magyar sajtó jelenleg olyan közpénzekből kénytelen működni, melyek felett a politikum rendelkezik.

Az eredményt minden, közélet iránt érdeklődő médiafogyasztó láthatja: számos, közérdeklődésre számot tartó téma egyáltalán nem, vagy a politikai elit céljainak megfelelően torzítva jelenik meg a mainstream médiában, tényfeltárás, közszereplők elszámoltatása egyáltalán nem jellemző.

Az Átlátszó Erdély nem pályázik olyan alapítványoknál, ahol politikai alapon döntenek a támogatásokról. Ehelyett olvasóinkat kérjük arra, támogassák munkánkat: ezek a kisebb-nagyobb pénzösszegek a garanciája annak, hogy mindenféle befolyástól mentesen végezhessük a munkánkat, és kizárólag nektek tartozzunk elszámolással.

Hova kerül a pénzem, és mihez kezdtek majd vele?

Az adományokkal úgy igyekszünk gazdálkodni, hogy a lehető legkevesebb menjen el adminisztrációra, működési költségekre, és a lehető legtöbb pénz jusson újságírásra. Amennyiben tehetjük, minden forrást produkciós költségekre (például kiszállásra, cikkdíjra, adatbázisokra, dokumentumokra stb.), valamint felszerelésre költünk.

Nyilvánosan elszámoltok a pénzzel?

Igen, minden év végén részletes beszámolót teszünk közzé arról, hogy melyek voltak a pénzforrásaink, és ezt a pénzt mire költöttük. Itt elérhető a 2015-ös pénzügyi és tartalmi beszámolónk, a 2016-os beszámolót itt lehet megtekinteni.

Mennyi pénzre lenne szükségetek a működéshez?

A jelenlegi szint tartásához nagyjából havi 2000 (évi 24 ezer) euró szükséges. Az Átlátszó Erdély jelenleg egy főállású és két part time újságírót alkalmaz, azonban egy sor további szakember munkája szükséges ahhoz, hogy a projekt a jelenlegi formájában működjön – ők részben önkéntes, részben fizetéses alapon dolgoznak: van szerkesztőnk, két fordítónk, egy on-line marketingesünk, pályázatírónk, reklámgrafikusunk, jogászunk és programozónk.

A 2% mellett másképp is segíthetem a munkátokat?

Minden adománynak örülünk. Az oldal felső részén, a jobb oldalon, a „Támogasd az Átlátszó Erdély munkáját” felirat alatt a „Donate” gombra kattintva bejön a PayPal-oldal, ahol pénzt utalhatsz nekünk.

Mekkora összeget adományozzak?

Bármilyen nagy vagy akármilyen kicsi összegnek nagyon örülünk. A legjobb az lenne, ha egyszeri utalás helyett talán kisebb összeggel, de havonta tudnánk a támogatásodra számítani: így tervezni tudnánk a költségvetésünket.

Amennyiben rendszeresen utalnál nekünk, akkor az alábbi linkekre kattintva állíthatod be a PayPalt:

Havi 5 eurós rendszeres támogatás

Havi 10 eurós rendszeres támogatás

Havi 20 eurós rendszeres támogatás

PayPal azonosítónk egyébként: atlatszoerdely@gmail.com (erre akkor lehet szükség, ha nem az Átlátszó Erdély oldalon keresztül utalnál).

Mégsem szeretnék PayPallel bajlódni. Más megoldás nincs?

Ha a banki átutalást választhatod, akkor ezekre az adatokra lesz szükséged:

Lejes (RON) számla:

Asociaţia “Atlatszo Erdely Egyesulet”
RO71OTPV200000913457RO01
SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA
Cod BIC: OTPVROBU

Euró (EUR) számla:

Asociaţia “Atlatszo Erdely Egyesulet”
RO28OTPV200000913457EU01
SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA
Cod BIC: OTPVROBU

Amerikai dollár (USD) számla:

Asociaţia “Atlatszo Erdely Egyesulet”
RO85OTPV200000913457US01
SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA
Cod BIC: OTPVROBU