Szeretnéd az erdélyi magyar közéletet átláthatóbbá tenni? Szeretnéd, ha valaki utánamenne azoknak a témáknak, melyeket egyetlen másik szerkesztőség sem kapargat? Akkor a segítségedet kérjük: egyedül a ti adományaitok segítségével dolgozhatunk újságíróként mindenféle befolyástól mentesen.

Tavaly összesen 600 lejnyi adó-adomány folyt be az Átlátszó Erdély Egyesület bankszámlájára. A felajánlásokat köszönjük, és idén ismét arra kérünk, ajánld fel jövedelemadód két százalékát nekünk.

De miért is fontos az, hogy honnan van a pénz?

Azért tartjuk kulcsfontosságúnak a finanszírozás kérdését, mert jelenleg az erdélyi magyar (és nem csak) sajtóban gyakorlatilag nem létezik olyan donor, melynek ne lennének tartalomra vonatkozó feltételei. Másképp fogalmazva: itt hatványozottan érvényes az „akinél a pénz, annak szól a muzsika” elve, az eredményt pedig mindannyian láthatjuk.

Egyedül az olvasói adományok biztosíthatják azt, hogy az Átlátszó Erdély újságíróiként mindenféle befolyástól mentesen végezhessük a munkánkat, és kizárólag az olvasóknak tartozzunk elszámolni.

Hol vannak a formanyomtatványok?

A jövedelemadó felajánlása nagyon egyszerű: amennyiben járatos vagy az adóbevallás rejtelmeiben, akkor

a 200-as vagy a 230-as formanyomtatványokon a nevünk (Asociatia „Atlatszo Erdely Egyesulet”) adószámunk (CUI 33978083) és a bankszámlánk (RO71OTPV200000913457RO01) adatait kell feltüntetni.

Ha nincsen türelmed a formanyomtatványok kitöltésével bíbelődni, akkor az általunk kitöltött nyomtatványokat itt vagy itt, illetve alább letöltheted.

FONTOS:

Az állandó alkalmazásban levő személyek a 230-as nyomtatványt kell kitöltsék;

A fizetésen kívül más jövedelemmel is rendelkező személyek számára a 200-as nyomtatvány itt elérhető.

Hova kerül a pénzem, és mihez kezdtek majd vele?

Az adományokkal úgy igyekszünk gazdálkodni, hogy a lehető legkevesebb menjen el adminisztrációra, működési költségekre, és a lehető legtöbb pénz jusson újságírásra. Amennyiben tehetjük, minden forrást produkciós költségekre (például kiszállásra, cikkdíjra, adatbázisokra, dokumentumokra, jogászokra stb.), valamint felszerelésre költünk.

Nyilvánosan elszámoltok majd a pénzzel?

Igen. A tavalyi pénzügyi beszámolónk itt érhető el, itt pedig bemutatjuk, hogy melyek voltak a legfontosabb témák, melyeket az adományokból megírtunk.

Beszámolóink:

2200 euróból működött 2015-ben az Átlátszó Erdély. Itt a beszámoló

3×3: az Átlátszó Erdély idei legjei

Mennyi pénzre lenne szükségetek a működéshez?

Nincs az a pénz, amit ne tudnánk elkölteni. De a viccet félretéve: havonta nagyjából 1000 eurónak megfelelő lejből már biztosítva lenne a stabil működés és rendszeres frissülés. Középtávú célunk, hogy egy 3-5, teljes munkaidőben nekünk dolgozó, főleg újságírókból álló csapatot fenn tudjunk tartani. Ehhez számításaink szerint nagyjából havi 2500-3000 euró szükséges.

A 2% mellett másképp is segíthetem a munkátokat?

Minden adománynak örülünk. Az oldal felső részén, a jobb oldalon, a „Támogasd az Átlátszó Erdély munkáját” felirat alatt a „Donate” gombra kattintva bejön a PayPal-oldal, ahol pénzt utalhatsz nekünk.

Mekkora összeget adományozzak?

Bármilyen nagy vagy akármilyen kicsi összegnek nagyon örülünk. A legjobb az lenne, ha egyszeri utalás helyett talán kisebb összeggel, de havonta tudnánk a támogatásodra számítani: így tervezni tudnánk a költségvetésünket.

Amennyiben rendszeresen utalnál nekünk, akkor az alábbi linkekre kattintva állíthatod be a PayPalt:

Havi 5 eurós rendszeres támogatás

Havi 10 eurós rendszeres támogatás

Havi 20 eurós rendszeres támogatás

PayPal azonosítónk egyébként: atlatszoerdely@gmail.com (erre akkor lehet szükség, ha nem az Átlátszó Erdély oldalon keresztül utalnál).

Nincsen PayPal felhasználóm. Nem túl bonyolult készíteni egyet?

PayPal felhasználót itt nagyon egyszerű készíteni – ha vásároltál már interneten, akkor nagyjából ugyanazokat az adatokat kell megadni. Bankkártyára is szükséged lesz ahhoz, hogy a bankszámládról utalni tudjál.

Biztonságos a PayPal?

Ez az eszköz a világ legelterjedtebb és legbiztonságosabb fizetési módja, 230 millió felhasználóval 203 országban.

Mégsem szeretnék PayPallel bajlódni. Más megoldás nincs?

Ebben az esetben kérjük az adományt egyenesen a bankszámlánkra utalni:

Asociatia “Atlatszo Erdely Egyesulet” RO71OTPV200000913457RO01 SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA Cod BIC: OTPVROBU.